srbija

BEOGRAD - Apelacioni sud je ukidajući prvostepenu presudu ocenio da je sudsko veće primenilo pogrešni krivični zakonik i izreklo strože kazne nego što je to moglo, umesto blažeg zakona gde je maksimalna kazna ...

 

svet

FRANKFURT - Stavljajući iznova u opticaj ideju o spajanju Deutsche banke i Commerzbanke, dviju najvećih njemačkih banaka, tjednik Focus otkriva kako na tome intenzivno radi njemačko Ministarstvo financija. 

 

svet

BERLIN - Nekretnine u Njemačkoj su prvi izbor raznih međunarodnih investicijskih fondova. Tu ima i očitog kriminala, ali čak i kad je sve „čisto" to se onda lomi na stanarima stanova koji su prodani.

 

svet

LJUBLJANA - Rekorder ipak Cinkarna Celje koja bi mogla isplatiti dividendu od 29 eura po dionici što bi značilo fanstatičan divdendni prinos od 14 posto.

 

svet

ZAGREB - U Hrvatskoj ove godine 97 posto poduzeća upotrebljava računala, isti postotak ima pristup internetu, a 73 posto poduzeća ima vlastitu internetsku stranicu.

 

svet

LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasli i prošloga tjedna, drugoga zaredom, nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri dogovorili smanjenje proizvodnje kako bi ...

 

svet

WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump podržao je plan da se od Kongresa za vojni proračun za sljedeću godinu zatraži 750 milijardi dolara, priopćio je američki dužnosnik koji je signalizirao povećanje ...

 

svet

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica oštro pale jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i jer se plaše jačanja trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine.

 

svet

PODGORICA - Elektoprivreda Crne Gore počinje projekat rekonstrukcije i modernizacije pet malih hidroelektrana izgrađenih sredinom prošlog vijeka, koji je, prema procjenama, vrijedan 3.260.000 eura.

 

svet

BEOGRAD - Kako se pretpostavlja, bruto vrednost rude veća je od 2 mlrd EUR, po čemu bi se nalazište svrstalo na treće po veličini u svetu.

 

srbija

BEOGRAD -"Šetajte do mile volje, ja ni jedan zahtev nikada neću da vam ispunim. Možete samo da dobijete izbore, e kada dobijete izbore ispunjavajte ono što je narodu obećano, a ja pod pritiscima neću da radim."

 

svet

SOFIJA - Bugarska će morati izgraditi novi plinovod od 484 km do granice sa Srbijom, novi cjevovod dužine od 11 km do granice s Turskom, kao i dvije kompresorske stanice.

 

svet

LONDON - Britanska premijerka Theresa May će kako se očekuje odgoditi ključno glasanje u utorak o dogovoru za Brexit te otputovati sljedeći tjedan u Bruxelles kako bi od Europske unije zahtijevala bolje ...

 

svet

NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, ponajviše na Wall Streetu, jer se ulagači plaše usporavanja rasta američkog gospodarstva i jačanja tenzija između SAD-a i Kine.

 

svet

ZAGREB - Šef Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Ante Žigman, komentirao je optužbe za sukob interesa protiv ministra financija zbog promaknuća njegove sestre.

 

svet

PARIZ - Američki predsjednik Donald Trump ponovno je komentirao prosvjede Žutih prsluka u Francuskoj, kazavši da je danas tužan dan za Pariz te je pozvao da se sporazum o klimatskim promjenama privede kraju.

 

srbija

PODGORICA - Vlada je za predstavnike državnog kapitala u Odboru direktora Luke Bar predložila Nedžiba Ibrišimovića, Vladana Radonjića, Biljanu Jakić i Vojina Žugića.

 

srbija

PRIŠTINA - "Ima i drugih mera koje se mogu dogoditi, koje nisu tarifne. Videćete kada dođe do njih", izjavio je Haradinaj.

 

srbija

BEOGRAD – Tržište nekretnina u Srbiji je sve aktivnije, povećana je prodaja, a cene stanova su u prethodne tri godine skočile i do 40 odsto u pojedinim delovima Beograda i nešto su više u odnosu na druge ...

 

srbija

BEOGRAD - Navodeći da je pre uvođenja takse promet na mesečnom nivou iznosio oko 40 miliona evra, Ljajić je ocenio da će posledice te odluke Prištine biti "jako velike, čak i sutra da se sve ukine".

 

svet

ANALIZA - Prognoze za supramax sektor su pozitivne. Unatoč negativnom utjecaju carinskih barijera na globalnu razmjenu roba, u idućoj se godini u ovom sektoru očekuje jačanje vozarina.

 

beograd

BANJA LUKA - Tender za izgradnju mosta preko Save kod Gradiške nije zatvoren ni u petak, ponovo zbog velikog interesa ponuđača.

 

srbija

BEOGRAD - Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila naveo je na Konferenciji o integraciji izbeglica, "da se mnogi tražioci azila u Evropi odbijaju i guraju nazad u Srbiju" i da je u zemlji ...

 

svet

ZAGREB - Oko četrdeset gradova i općina isplatit će božićnice umirovljenicima i socijalno ugroženim građanima. One će se kretati od 100 do 500 kuna, ovisno o općini i gradu koji isplaćuju božićnice te o samoj ...

 

svet

ZAGREB - To odražava ravnotežu između snažnih strukturnih obilježja, makroekonomskih pokazatelja i visokog BDP-a po glavi stanovnika, te slabog potencijala za gospodarski rast, visoki javni dug i vanjske ...

 

srbija

KRAGUJEVAC - Komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će Amerika stati na stranu Kosova ako dodje do sukoba sa Vojskom Srbije, Vučić je rekao da je Haradinaj u pravu.

 

svet

WASHINGTON – Tempo zapošljavanja u SAD usporio je u novembru, budući da je otvoreno tek 155.000 radnih mesta, pokazali su danas objavljeni podaci američkog Ministarstva rada.

 

svet

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje oglasio je prodaju 14 stanova u svom vlasništvu, četiri u Pakracu, po tri u Osijeku i Puli, dva u Zagrebu, te po jedan stan u Virovitici i Otočcu.

 

srbija

BEOGRAD - Kako bi izvoz IT usluga iz Srbije u većoj meri bio izvoz sopstvenih rešenja, PKS je u saradnji sa američkom kompanijom EastHub LLC pokrenuo prvi poslovni informaciono-tehnološki (IT) akcelerator ...

 

tehnologija

NEW  YORK - Google je jučer objavio da ulaže napore u ispravljanje rodne nepravnopravnosti u prevoditeljskim aplikacijama nakon kritika da je Google Translate programiran na automatsko prevođenje u muški rod.

 

srbija

PRIŠTINA - Kosovske firme, koje se bave proizvodnjom i prometom prehrambene i druge robe, kao i sirovina, koje su ranije dolazile iz Srbije i BiH, traže alternativu na tržištima Makedonije, Albanije, Grčke, ...

 

srbija

BANJA LUKA - Kompanija MG Mind, u vlasništvu biznismena Mladena Milanovića, kupila je akcije Nove banke za 2,9 mil KM, a u narednim danima će kroz još nekoliko milionskih transakcija postati najveći ...

 

svet

LONDON - Prihodi tvrtke u studenome iznosili su 47,67 milijuna američkih dolara, što je rast od 12,75% u odnosu na prihode od 42,63 milijuna američkih dolara ostvarene tijekom listopada.

 

svet

ZAGREB - Izbjeglička je kriza pokazala da je sadašnji model funkcioniranja Europske unije potrošen i potrebno je pronaći novi, ocijenio je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula u intervjuu za Hinu.

 

svet

TOKIO – Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon tri dana pada, no trguje se oprezno jer ulagači ne žele riskirati zbog tenzija između SAD-a i Kine, ali i zbog predstojećeg izvješća koje će ...

 

srbija

BEOGRAD - Britanski „Aptiv" razmatra da u Zaječaru otvori novi pogon električne opreme, u kome bi posao trebalo da dobije čak 5.000 radnika.

 3

srbija

BEOGRAD – Zahvaljujući skoku cena akcija Aerodroma „Nikola Tesla" i Jedinstva iz Sevojna BELEX indeksi su se danas blago oporavili od višednevnog pada, mada je investiciona aktivnost na tržištu akcija ...

 

srbija

PRIŠTINA - Predstavnici Kosova i Albanije napustili su danas redovni sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini, nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije, čime se izgubio kvorum za nastavak sastanka.

 

tehnologija

MOSKVA - Ruski internetski gigant Yandex javnosti je predstavio svoj prvi pametni telefon.

 

svet

ZAGREB - U Hrvatskoj je krajem trećeg tromjesečja bilo milijun i 113 tisuća priključaka širokopojasnog pristupa u nepokretnoj mreži, što je 2,5 posto više u odnosu na rujan 2017.

 

srbija

ZAGREB - Rimac Automobili, DHL i Mediatoolkit najbolji su poslodavci u 2018. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika koje je portal MojPosao proveo u 86 tvrtki.

 

srbija

BEOGRAD - Rok za prijavu bio je do 21. decembra, ali oglas je nestao sa sajta Instituta i pre isteka roka.

 

srbija

BEOGRAD - Lučić je negirao navode pojedinih medija da iza kupovine televizija Prve i O2 stoji Telekom i podvukao da ta kompanija kupuje samo kablovske sisteme i u Bosni i u Crnoj Gori, pa i u Srbiji.

 

svet

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni krediti stanovništvu nastavili su i u listopadu s mjesečnim i godišnjim stopama rasta.

 

svet

SARAJEVO - Šest električnih automobila uvezeno je u Bosnu i Hercegovinu do decembra 2018. godine od kojih su dva Volkswagenova vozila proizvedena u Njemačkoj.

 

svet

ANALIZA - Javni dug Hrvatske iznosio je na kraju kolovoza 282,1 milijardu kuna, što je za 0,5 posto ili 1,4 milijarde kuna više nego u istom lanjskom mjesecu, a premda na naplatu stižu jamstva za Uljanik, ...

 

svet

MOSTAR - Avioprijevoznik Eurowings ove godine počeo je s letovima iz Stuttgarta i Düsseldorfa prema Mostaru. Iako su svi letovi bili popunjeni, njemački prijevoznik Eurowings je odlučio kako će iduće godine ...

 

svet

ZAGREB - Promet u europskoj maloprodaji stabilizirao se u listopadu na mjesečnoj razini, nakon posrtaja u rujnu, dok je na godišnjoj razini nastavljen rast koji traje još od 2013. godine, pokazuju procjene ...

 

svet

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u četvrtak, treći dan zaredom, jer su ponovno oživjela strahovanja ulagača od rasta tenzija između Washingtona i Pekinga nakon što su kanadske vlasti ...

 

svet

TOKIO - Japanska ekonomija, snažno ovisna o izvozu, u trećem je tromjesečju ove godine pala po najvišoj stopi u posljednje četiri godine, ponajprije zbog smanjenja investicija kompanija.

 

srbija

BEOGRAD - U pozivu za podnošenje Pisama o zainteresovanosti sa obavezujućom ponudom navodi se da svi zainteresovani mogu da se prijave do 9. aprila 2019.

 

svet

ZAGREB - Nakon što je studeni s prometom od 446 milijuna kuna bio najnelikvidniji mjesec na domaćem tržištu obveznica još od sredine 2012. godine, prvi prosinački tjedan otišao je u drugu krajnost. 

 

svet

NEW YORK - "Nadležne službe koje utvrđuju uzrok požara, sumnjaju da je uzrok požara kvar na električnim instalacijama", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

 

svet

ZAGREB - Među 10 najvećih dioničara tri su skrbnička računa u SAD-u (drže oko 3,4 posto dionica), koji, kako kažu dioničari, od ljeta intenzivnije kupuju dionice i čine ih nervoznima. 

 

svet

BERLIN - Štrajk željezničara zbog spora oko plaća s poslodavcem zaustavio je u ponedjeljak širom Njemačke međugradske vlakove, objavila je željeznička tvrtka Deutsche Bahn.

 

svet

SYDNEY - Australski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izjavio je da postoji pet istraga koje su rezultat ispitivanja tržišne moći i javnog utjecaja tehnoloških divova poput tvrtki Facebook i Alphabet.

 

svet

TIVAT - Kompanija koja će graditi i remontovati mega jahte u Bijeloj trebalo bi da počne da radi 2020. godine, saopštio je PR Porto Montenegra, Danilo Kalezić i dodao da će ona zapošljavati oko 300 ljudi.

 

svet

WASHINGTON - Američko-kineski trgovinski pregovori trebaju biti uspješno okončani do 1. ožujka, a u protivnom će SAD nametnuti nove carine, rekao je u nedjelju američki trgovinski zastupnik Robert Lighthizer, ...

 

srbija

PRIŠTINA - Izvori iz institucija Kosova potvrdili su da će prva mera biti uspostavljanje reciprociteta prema vozilima iz Srbije koja ulaze na Kosovo.

 

svet

BEOGRAD -  Ljudi su se protestno okupili u takvom broju da mogu da naprave buku koja se čuje u celom gradu.

 

svet

ANALIZA - Najznačajniji utjecaj na porast nominalnog prometa (3,2%) imao viši promet motornim gorivima i mazivima (16,6% godišnje).

 

svet

SARAJEVO - Budžet Bosne i Hercegovine mogao bi da pretrpi milionske gubitke, jer Ministarstvo odbrane BiH hrvatskoj firmi "Skaut" ne isporučuje oružje koje im pripada po pravosnažnoj presudi Suda BiH. 

 

svet

ČAPLJINA - Tvornica keksa i vafla "Lasta" Čapljina u stečaju, nije u prvom javnom pozivu održanom 29. novembra, uspjela pronaći strateškog partnera, doznali smo od Behrije Huseinbegović, stečajne upraviteljice.

 

svet

ZAGREB - Kina i Rusija dogovorile su ovih dana postupno stvaranje paralelnih platnih sustava koji će zaobići američki dolar i tako smanjiti njihovu izloženost sankcijama i pritiscima Washingtona. 

 

svet

ZAGREB - Prema zasad dostupnim informacijama šef glavnog grada u bolnici će provesti tjedan dana, a dok on bude u bolnici mijenjat će ga zamjenica Jelena Pavičić-Vukičević. 

 

srbija

BEOGRAD - Protestna šetnja "Stop krvavim košuljama" krenula je oko 18.30 sa Studentskog trga ka Terazijama, odakle će učesnici pored Skupštine Srbije prošetati do zgrade Radio-televizije Srbije.

 34

srbija

BEOGRAD - Rok važenja ponude je 120 dana i po svemu sudeći vlasti su skloni da je prihvate. Na ovaj način bi mogla biti započeta privatizacija dve možda najvrednije državne kompanije.

 

svet

ZAGREB - "Svi moji kolegice i kolege s kojima sam razgovarao su mi rekli da nisu imali kontakt s njim, bio je jedino profesor Lozina iz Splita je bio s njim u jednoj radnoj grupi koja je pripremala onaj Lex ...

 

svet

ZAGREB - Da su parlamentarni izbori provedeni početkom prosinca, HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik s izborom od 28,1 posto prema 28,4 posto iz studenog. 

 

srbija

BEOGRAD - Milovanović tvrdi da je na to bio prinuđen ugovorom sa većinskim vlasnikom Kopernikusa, englesko-poljskim investicionim fondom Abrisom, kojim je bio obavezan da proda svojih 49% vlasništva kada oni ...

 

svet

BEČ - Kineski investitori preuzimaju poznatog finskog proizvođača sportske opreme Amer Sport, proizvođača poznatih brendova Atomic, Salomon, Wilson. 

 

svet

FIRENZA - Do stampeda je došlo rano jutros u noćnom klubu Lanterna Azzura u gradu Corinaldo, oko 140 kilometara istočno od Firenze.

 

svet

NEW YORK - Američka kompanija Uber Technologies ispunila je dokumentaciju za uvrštenje na burzu, pa je ta tvrtka za usluge prijevoza korak bliže jednoj od najvećih inicijalnih ponuda dionica (IPO) u povijesti.

 

srbija

BEOGRAD - CEFTA je i inače bila u krizi, objašnjava Nikolićeva, zbog nesloge i različitih interesa koji postoje između zemalja-članica. 

 

srbija

BEOGRAD – U fokusu su bile akcije Aerodroma „Nikola Tesla" koje su zaslužne za 95 odsto prometa, a BELEX indeksi su zaključeni u „zelenom".

 

srbija

BEOGRAD - Taksa za javne servise Radio-televizija Srbije i Radio televizija Vojvodine od 1. januara 2019. godine iznosiće 220 dinara, umesto dosadašnjih 150 dinara.

 

svet

LONDON - Na valutnim je tržištima dolar na putu tjednih gubitaka prema košarici valuta jer se očekuje usporavanje rasta američkog gospodarstva, a stoga i usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa Feda.

 

svet

ZAGREB - Predstavnici Končar - Elektroindustrije i kineske grupe China XD Electric Co. potpisali su ugovor o osnivanju zajedničkog poduzeća za proizvodnju visokonaponske opreme, investiciju ukupno vrijednu 140 ...

 

svet

ANALIZA - Dinamika godišnjeg pada inozemnog duga traje još od prosinca 2015. pri čemu je u odnosu na kraj 2017. bruto inozemni dug niži je za 1,4 mlrd. eura (-3,6%).

 

svet

SARAJEVO - Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva raspisalo je javni poziv za izgradnju vjetroparka Grebak kod Nevesinja. Vrijednost investicije je oko 130 miliona KM, a koncesija se dodjeljuje na 50 ...

 

svet

WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da Arizonu "očekuje velika navala imigranata" duž dijela granice koja nema zaštitnu ogradu, te ponovio poziv demokratima da podrže njegov ...

 

svet

FRANKFURT - Deutsche Bank brani se protiv novih optužbi o pranju novca u četvrtak nakon što je list Financial Times objavio da je ta banka obavila transakciju vrijednosti od 31 milijardu eura više nego što se ...

 

svet

ZAGREB - Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi u ovoj godini, prema prvoj procjeni, iznosit će 7,69 milijarde kuna, što je pad od 3,3 posto u odnosu na godinu ranije.

 

svet

RIJEKA - Ne vjerujem da smo jedini zainteresirani, ali vjerujem da ćemo za preuzimanje Konzuma biti najspremniji. Jer tu nije riječ samo o financijama. Za to morate biti spremni kadrovski, organizacijski, ...

 

svet

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks pali zbog bojazni ulagača od rasta trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, nakon uhićenja financijske direktorice Huaweija, no pred kraj ...

 

svet

ZAGREB - Bježi li u tekućim tjednima i mjesecima raspoloživi kapital hrvatskih građana i poduzetnika panično u nekretnine, kao pred financijsku i gospodarsku krizu 2008. godine? 

 

svet

ZAGREB - Predsjednik Vlade rekao je kako nema ništa sporno u činjenici da je sestra ministra financija Zdravka Marića postala novom direktoricom Sektora za superviziju osiguranja u Hanfi.

 

svet

PODGORICA – Državni dug Crne Gore, bez depozita, na kraju septembra iznosio je 3,09 milijardi eura ili 67,19 odsto BDP-a.

 

svet

LONDON - Dolar i jen ojačali su nakon što je uhićenje kineske poslovne čelnice potpirilo bojazni od rasplamsavanja američko-kineskih trgovinskih napetosti, potaknuvši nesklonost ulagača riziku.

 

svet

ZAGREB - Najveći maloprodajni trgovački lanac u Hrvatskoj obavještava sve kupce da će na Božić i blagdan Sv. Stjepana njihove trgovine biti zatvorene, a za Badnjak raditi skraćeno.

 

svet

LONDON - Zbog manjka radnika Hrvatska u srednjoročnom razdoblju ne samo da neće dostići najrazvijenije članice EU, nego će zaostajati i za stopama rasta istočne i jugoistočne Europe.

 

srbija

BEOGRAD - Vučić je danas ocenio i da su suvlasnik SBB Dragan Šolak i lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas "mnogo besni i nervozni" zato što su oni hteli da kupe televizije Prvu i O2, koju je kupio preduzetnik ...

 

svet

KOMENTAR - Ime jedne strane te frustracije moglo bi biti nedovršenost, ime druge strane nemogućnost. Jedni nemaju vojsku, ali je žele. Drugi, pak, imaju vojsku, ali ne mogu da je upotrebe.

 

svet

ZAGREB - Tehnologija je pojeftinila dovoljno da se investicija brzo isplati, tako da nam ništa ne bi trebalo stajati na putu da za koju godinu imamo i 15 puta više fotonapona nego sada, dok smo po tome zadnji ...

 

svet

ZAGREB -  Sredstva namijenjena blagdanskim poklonima za poslovne partnere, Franck je ove godine donirao Institutu za razvoj i inovativnost mladih sa ciljem edukacije i razvoja vještina mladih u području ...

 

svet

NEW YORK - S dolaskom zime, gradovi na zapadnom Balkanu guše se u smogu uslijed ispušnih plinova iz mahom vrlo starih automobila i tisuća dimnjaka, a jedini koji zadovoljno trljaju ruke su prodavači ...

 

svet

INTERVJU - Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) Ante Žigman očekuje da bi oporavak domaćeg dioničkog tržišta mogao uslijediti s oporavkom realnog sektora od krize ...

 

svet

TORONTO - Kanada je uhitila Huaweijevu globalnu financijsku dužnosnicu u Vancouveru, gdje je suočena s izručenjem Sjedinjenim Državama zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana.

 

svet

BERLIN - Poslodavci u Njemačkoj redovito "iskorištavaju" strance koje manje plaćaju, zapošljavaju ih bez ugovora o radu i prisiljavaju da rade prekovremeno a da im prekovremeni rad ne plaćaju, upozorava u ...