svet

ZAGREB - Charles Manson, vođa kulta iz 1960-tih godina koji je osuđen za niz ubojstava, među kojima i ubojstvo glumice Sharon Tate, umro je u dobi od 83 godine u kalifornijskom zatvoru, javile su agencije.

 

svet

BRUXELLES - Ishod je nepredvidiv jer je način glasanja kombinacija izbora novoga Pape i pobjednika Eurosonga.

 

svet

LJUBLJANA - Da slovenska koalicijska vlada premijera Mire Cerara djeluje uspješno smatra 40,6 posto birača, a neuspješnom je smatra njih 54,5 posto, prema najnovijoj redovitoj mjesečnoj anketi koju za ...

 

srbija

BEOGRAD - Javni dug od oko 65 odsto bruto domaćeg proizvoda za Srbiju je previsok, investicije države su nedovoljne, a budžeti lokalnih samouprava su neuređeni, ocenio je glavni ekonomista Fiskalnog saveta.

 

srbija

BEOGRAD - Ugašena državna agencija Tanjug je 2016. godinu završila sa gubitkom od 51,3 miliona dinara dok je istovremeno ostvarila najveći prihod od prodaje proizvoda i usluga, ukupno 86,5 miliona dinara u ...

 

svet

BRUXELLES - Pregovorači zemalja članica i Europskog parlamenta postigli su kompromisni dogovor oko proraračuna EU-a za 2018. godine, koji predviđa smanjenje sredstava za Tursku.

 

svet

ANALIZA - Prosječna stopa inflacije s očekivanih 1,2% u 2017. trebala bi u 2018. ubrzati na 1,4%. 

 

svet

LONDON - London će u srijedu najaviti plan koji bi trebao omogućiti pojavu prvih automobila bez vozača na britanskim cestama do 2021., objavilo je u nedjelju ministarstvo financija.

 

svet

LONDON - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale, drugi tjedan zaredom, što je posljedica zabrinutosti ulagača u vezi sudbine porezne reforme u SAD-u.

 

svet

MILANO - Stručnjaci UniCreditova odjela za istraživanja objavili su u četvrtak makroekonomske izglede za 2018. godinu.

 

srbija

ŽUČ - Najveći plantažeri u kuršumlijskim selima zbog niskih cena maline i kupine uništavaju svoje plantaže, vade, spaljuju i preoravaju višegodinje zasade.

 

srbija

BEOGRAD - Srbija neće ići na vanredne republičke izbore i beogradski izbori će biti najverovatnije u martu, saopšteno je nakon sednice Glavnog odbora SNS.

 

tehnologija

SAN FRANCISCO - Ovo nije neobično za Apple, jednog od najvećih proizvođača elektronike u svijetu, koji može pokvariti cjelokupni posao dobavljačima masovnim naručivanjem dijelova, da bi onda propustio rok koji ...

 

svet

VUKOVAR - Za obnovu Vodotornja i uređenje okoliša predviđeno je 37 mil. kuna, od čega je polovica osigurana donacijama građana i tvrtki, a 18,5 mil. dolazi iz državnog proračuna.

 

svet

ZAGREB - Badel 1862 ima dobre osnove da uz modernizaciju poslovanja, povećanje efikasnosti i jačanje prodajnih i marketinških aktivnosti u idućem razdoblju osnaži svoje tržišne pozicije i na domaćem i na ...

 

svet

WASHINGTON - SAD je u petak odobrio prodaju proturaketnih sustava Patriot Poljskoj za iznos od 10,5 milijardi dolara.

 

svet

ZAGREB - Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić ocijenio je u razgovoru za subotnji Jutarnji list da arbitri u slučaju Ine ili ne poznaju ili ignoriraju hrvatske zakone.

 

srbija

BEOGRAD - Energoprojekt je ostao bez osiguravajućeg društva Garant jer je većinski vlasnik, firma Napred razvoj, odlučio da ga proda slovenačkom Sava osiguranju.

 

svet

ZAGREB - Tvrtke iz sastava Agrokora koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi za kraj studenoga sazvale su glavne skupštine na kojima trebaju donijeti odluke o pokriću gubitaka iz prošle godine.

 

srbija

KARLOVAC - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor HS-Produkta Željko Pavlin u petak su u Karlovcu potpisali ugovor o isporuci tisuću jurišnih pušaka modela VHS-K2.

 

svet

ZAGREB - Tržište nekretnina u dijelu Hrvatske je zbog povećane potražnje i investicija u odnosu na zadnjih par godina malo živnulo, ali u nekim dijelovima zemlje gotovo je zamrlo i teško je očekivati ...

 

srbija

BEOGRAD - Jubanka, koja je u vlasništvu poslovne grupacije Miodraga Kostića, prodaje potraživanja od građana Societe Generale banci.

 

svet

ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović imenovan je predsjednikom Diplomatskog vijeća Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, doznaje Hina iz te visokoškolske ...

 

svet

GOETEBORG - Cilj Hrvatske do kraja mandata ove vlade je podići stopu zaposlenosti na 68 posto, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković u Goeteborgu, gdje sudjeluje na summitu zemalja članica EU-a ...

 

svet

ZAGREB - Kada je god to moguće vozači automobila morali bi bolje gume imati na stražnjim kotačima, kažu stručnjaci.

 

beograd

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je nabavku sto novih autobusa i, kako je rekao, nakon analiza, verovatno i četrdeset novih tramvaja.

 

svet

NEW YORK - Najveći svjetski trgovački lanac Wal-Mart izvijestio je o najsnažnijem rastu kvartalnih prihoda od 2009. godine i skoku online prodaje.

 

svet

TOKIO - Japanska korporacija SoftBank te poznati proizvođač automobila Honda postigli su sporazum o suradnji čiji je cilj promovirati razvoj i uporabu 5G tehnologije. 

 

svet

NEW YORK – Na Wall Streetu su indeksi znatno porasli zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i nadi ulagača u poreznu reformu u SAD-u.

 

svet

HARARE - Predsjednik Robert Mugabe je u četvrtak tijekom razgovora s generalima koji su preuzeli kontrolu glavnog grada Hararea odlučno odbio odustati od funkcije koje obnaša 37 godina u Zimbabveu.

 

svet

LJUBLJANA - Ljubljanski okružni sud prihvatio je žalbu ruskog Sberbanka na ranije sudsko rješenje prema kojemu je imovina Agrokora u Sloveniji zaštićena zbog postupka insolventnosti.

 

srbija

BEOGRAD - Najatraktivnija akcija na današnjem trgovanju je bila Naftna industrija Srbije.

 

svet

ZAGREB - To će prvenstveno biti rađeno iz perspektive je li odluka donesena u skladu s europskim načelom vladavine prava i jesu li se lokalni zakoni o medijima i zaštiti tržišnog natjecanja primjenili na ...

 

svet

KOPER - Sjedište poduzeća u Kopru djelovat će kao središte Grupe GEFCO u regiji Adriatik. 

 

srbija

SOMBOR - Exide namerava da uloži ozbiljna sredstva u remont proizvodnih pogona Fabrike akumulatora Sombor, i kako navode, ostvari maksimalnu bezbednost radnika i uradi neophodne ekološke zahvate u fabričkom ...

 

svet

ZAGREB - U Hrvatskoj su potrošačke cijene u listopadu porasle za 1,4 posto na godišnjoj razini, istim tempom kao i mjesec dana prije, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

 

svet

ZAGREB - "Potpredsjednica Vlade iskazala je dobru volju, kao i Vlada, da se problem riješi već u iduća dva do tri tjedna s obzirom na trenutnu situaciju", rekao je Dragičević.

 

svet

SARAJEVO - U projekcijama Svjetske banke stoji kako bi prosječni rast bruto društvenog proizvoda u toj regiji u idućoj godini trebao biti veći nego u ovoj i iznositi 3,3 posto, dok je 2019. godine projiciran ...

 

svet

NOVI SAD - Slovenački sociolog Sergej Flere, autor knjige "Da li je Jugoslavija morala da umre", izjavio je u Novom Sadu da je raspad Jugoslavije počeo mnogo pre rata.

 

svet

SKOPJE - Grčka policija zaustavila je danas oko 200 migranata i tražilaca azila koji su krenuli iz Soluna prema granici sa Makedonijom u nadi da će odatle moći da nastave put ka drugim evropskim zemljama.

 

svet

BRUXELLES - Sezonski prilagođen višak u robnoj razmjeni Europske unije sa svijetom porastao je u rujnu na mjesečnoj razini budući da je rast izvoza znatno nadmašio povećanje uvoza, pokazuju podaci europskog ...

 

svet

ZAGREB - Sumnja se kako su osumnjičeni na opisani način oštetili društva u stečaju za iznos od najmanje 45.000.000,00 kuna te ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 27.500.000,00 kuna.

 

srbija

BEOGRAD - Krajem oktobra 2016. godine u Jajincima su pronađeni sanduci sa oružjem u kojima se nalazila zolja, nekoliko ručnih bombi i municija.

 1

svet

LONDON - Cijene nafte kliznule su ispod razine od 62 dolara nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila neočekivano sumorne prognoze potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini.

 

srbija

BEOGRAD - Nova procena Narodne banke Srbije je da će strane direktne investicije u Srbiji u 2017. godini iznositi 2,1 milijardu evra, a ranije je prognoziran priliv od 1,7 milijardi evra.

 

svet

LJUBLJANA - Slovenska veterinarska uprava provest će idućeg mjeseca inspekcijsku kontrolu kod svih registriranih proizvođača konzumnih jaja, nakon što je utvrđeno da su dvojica koristila zabranjeni fipronil.

 

svet

ZAGREB - Autor dokumentarnog filma "Gazda" o Ivici Todoriću Dario Juričan poslao je danas otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

 

svet

ZAGREB - Za petnaest dana prestaje postojati tvrtka Hrvatska autoceste – Održavanje i naplata cestarine (HAC-ONC). 

 

svet

SARAJEVO - Slijedi postupak pripajanja Društva, koje je na tržištu FBiH u 2016. godini zauzimalo peto mjesto u neživotnim osiguranjima s cca. 20 miliona KM premije i četvrto mjesto po broju AO polica s ...

 

svet

TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi pali, kao i na Wall Streetu prošloga tjedna, dok je euro pod pritiskom zbog problema u pregovorima o formiranju vladajuće koalicije u Njemačkoj.

 

svet

NEW YORK – Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna skliznule s najviših razina u gotovo dvije i pol godine jer ulagače zabrinjava rast proizvodnje u SAD-u, što bi moglo otežati postizanje ...

 

svet

BERLIN - Napori njemačke kancelarke Angele Merkel da sastavi trostranačku koalicijsku vladu doživjeli su u nedjelju veliki udarac nakon što su njezini potencijalni partneri liberali objavili da se povlače iz ...

 

svet

HERCEG NOVI - U prethodnom periodu Opština je namjeravala kompenzacijom, odnosno aranžmanom sa Vektra Bokom, da otkupi Autobusku stanicu, zbog velikih dugovanja koje to preduzeće ima prema Opštini.

 1

svet

KOMENTAR - Kriterij je bio ne prijeći prag od 3%. Ljudima se ta stopa čini niskom. Prema historijskim mjerilima ona to jest. Međutim, ta stopa je ekstremno visoka u trenutnim tržišnim uvjetima. Usporedbe radi, ...

 

srbija

BEOGRAD - Predstavnici Grupe za slobodu medija održali su danas na više punktova u centru Beograda akciju deljenja letaka i razgovora s građanima.

 

srbija

BEOGRAD - Potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović izjavio je danas da će ta partija početkom 2018. godine predstaviti kandidata za gadonačenika i njegov tim za izbore u Beogradu.

 

svet

LJUBLJANA - Krka je s kineskim partnerom Ningbo Menovo Pharmaceutical u srijedu potpisala sporazum o osnivanju zajedničkog poduzeća Ningbo Krka Menovo Pharmaceutical, u kojem farmaceutske kompanija iz Novog ...

 

svet

LONDON – Dolar je na svjetskim valutnim tržištima prema košarici valuta pao i prošloga tjedna, drugoga zaredom, zbog političkih problema predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i neizvjesnosti u vezi porezne reforme.

 

svet

ZAGREB - Više od četvrtine zaposlenih koji su trenutno na bolovanju trebali bi se odmah vratiti na svoje radno mjesto. 

 

svet

BARCELONA - Ugledni katalonski novinar Andreu Mas uputio je ovih dana neposredno nakon najvećeg prosvjednog skupa solidarnosti s katalonskim političkim zatvorenicima održanog na ulicama Barcelone 11 studenog ...

 2

svet

LJUBLJANA - Nina Burleigh, suradnica revije Newsweek i autorica više popularnih bestselera, među kojima je i onaj o ljubavnom životu Johna F. Kennedyja, u Europi prikuplja materijal za svoju knjigu o Donaldu ...

 

srbija

BEOGRAD - Slučaj Gvineje Bisao samo je poslednji u nizu primera da su podaci o zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova različiti u Prištini i u Beogradu, ali je prvi put da odgovor na to pitanje zavisi od ...

 

svet

LONDON - Iznos od 9,2 milijarde eura ostvaren u 2016. godini za 6% je veći nego godinu dana ranije, a raste već treću godinu zaredom. 

 

srbija

BEOGRAD - Dinarska desetogodišnja obveznica Republike Srbije u 2018. godini biće uvrštena na listu hartija od vrednosti američke investicione banke JP Morgan, očekuje guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka ...

 

svet

WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump zamrznuo je u petak navečer dopuštenje za uvoz trofeja slonova ubijenih u Zimbabveu i Zambiji, samo 24 sata nakon što je njegova administracija izdala ...

 

svet

VUKOVAR - Vukovar obilježava 26 godina od pada u ruke srpskog agresora nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade u kojoj su poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, a grad je gotovo ...

 

svet

NEW YORK – Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi izgubili dio dobitaka od prethodnoga dana jer su ulagači zabrinuti u vezi sudbine porezne reforme u SAD-u.

 

svet

ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je u petak u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) novu strategiju za Hrvatsku za razdoblje od 2017. do 2021. godine, pri čemu će tri glavne ...

 

svet

BEOGRAD - Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, ojačao je 0,3% na 735,7 poena.

 

srbija

BEOGRAD - Hrvatska elektroprivreda saopštila je da u Srbiji već snabdeva strujom jedno preduzeće a uskoro će isporuka električne energije krenuti i put dva srpska grada.

 

svet

BRUXELLES - Šefica diplomatije EU Federica Mogherini napustila je sastanak Saveta za pridruživanje i stabilizaciju uvređena zbog zahteva premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

 

srbija

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Srbija neće biti uslovljena priznanjem nezavisnosti Kosova kako bi postala članica Evropske unije.

 

svet

ZAGREB - Nakon što se za njim tragalo skoro dvije godine u četvrtak se u Hrvatsku vratio Božidar Gorup. Prvi zagorski milijarder, kako su ga mediji nazvali, u Hrvatsku se vratio u pratnji brata.

 

svet

NEW YORK - State Department saopštio je danas da je razočaran presudom Višeg suda u Beogradu za paljenje ambasade SAD u februaru 2008. godine posle mitinga "Kosovo je Srbija".

 

svet

LJUBLJANA - Sada je najvjerojatnije da će Sberbank pokušati steći veći dio Mercatora na sudu. Ranije je Sberbank preuzeo 18,53 posto dionica u vlasništvu Agrokorove nizozemske kompanije Agrokor B. V. 

 

tehnologija

BERLIN - Njemački Siemens najavio je da će ugasiti 6.900 radnih mjesta u svojim kompanijama širom svijeta, kao odgovor na promjene u energetskom i proizvodnom sektoru.

 

svet

TOKIO - Na kineskom tržištu najbviolja se oklada u ovom trenutku čine osiguravatelji jer imaju sve ono što investitori žele - dobru zaradu, visoku likvidnost i snažnu kapitalizaciju.

 

svet

ZAGREB - Poduzeća u realnom sektoru lani ostvarila promet od 611 milijardi kuna, što je rast od 3,3 posto prema godini ranije te dodanu vrijednost od 168,3 milijarde kuna ili 4,2 posto više.

 

svet

WASHINGTON – Zastupnički dom američkog Kongresa u četvrtak je prihvatio paket poreznih reformi koji se odnosi na gospodarstvo, pojedince i obitelji, čime su se republikanci i predsjednik Donald Trump znatno ...

 

svet

ZAGREB - Vodeći agenti izdanja su Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays i J.P. Morgan.

 

svet

SARAJEVO - Energoinvest će ovaj posao raditi kao nosilac i lider konzorcija u saradnji sa indijskom firmom EMC,  odgovornom za dio građevinskih radova.

 

svet

LJUBLJANA - Predstavnici Europske investicijske banke i slovenske tvrtke koja upravlja autocestama DARS potpisali su u Ljubljani ugovor o kreditu od 51 milijun eura za elektronički obračun cestarine za teretna ...

 

svet

LONDON - Dolar je u četvrtak blago ojačao prema jenu, jer su ulagači pokazali nešto veću sklonost rizičnim ulaganjima nakon vala prodaja dionica i američke valute u proteklih tjedan dana.

 

srbija

BEOGRAD - Stečaj fabrike šinskih vozila Goša otvoren je danas, a prvo poverilačko ročište zakazano je za 27. decembar.

 

svet

PODGORICA - Predlogom budžeta za 2018. godinu Vlada se može zadužiti 296 miliona eura, a prva opcija za zaduživanje je Svjetska banka.

 

svet

NEW YORK - Investicijski fond Georgea Sorosa smanjio je udjel u kompanijama Apple i Snap u posljednjem kvartalu.

 

srbija

ARANĐELOVAC - Vučić izjavio da EU neće dozvoliti Srbiji da postane punopravna članica EU bez pravno obavezujućeg dokumenta na kraju procesa normalizacije odnosa sa Prištinom.

 

svet

ZAGREB - PR agencija Drimia u vlasništvu Ane Karamarko, supruge nekadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, dužna je državi gotovo 350 tisuća kuna poreza. 

 

srbija

BANJA LUKA - Najveći svjetski hotelski brend Marriott International i domaća kompanija MMI Razvoj projekata, u Banjoj Luci potpisali su franšizni ugovor o otvaranju hotela „Courtyard by Marriott" Banja Luka.

 

svet

TOKIO - Investitori se klade na skoro povećanje američkih kamatnih stopa nakon objava ohrabrujućih makroekonomskih podataka.

 

svet

ZAGREB - Krajem listopada ukupna zaračunata bruto premija 23 hrvatska društva za osiguranje iznosila je 7,6 milijardi kuna, što je 3,2 posto više nego krajem listopada prošle godine, podaci su Hrvatskog ureda ...

 

svet

NEW YORK – Na Wall Streetu su indeksi pali drugi dan zaredom, što je ponajviše posljedica pritiska na dionice u energetskom i tehnološkom sektoru.

 

svet

ZAGREB - Hrvatska unatoč 300 sunčanih dana godišnje, bogatim prirodnim resursima i tisućama krovova hotelsko-turističkih objekata premalo koristi mogućnosti obnovljivih izvora energije.

 

srbija

BEOGRAD - Ponovo su državne obveznice odnele gro prometa na Beogradskoj berzi, a među akcijama najatraktivniji je bio Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO).

 

svet

ZAGREB - Uprava Zvijezde je objavila dva zahtjeva za sazivanjem glavne skupštine, a koje su joj odvojeno uputili izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak te pravni zastupnik manjinskog dioničara Euroherca.

 

svet

DUBAI - Prve isporuke će početi 2022, ali će najveći broj aviona biti isporučen 2025-2026. nakon što se završi isporuka ranije naručenih 110 aviona A321neo koje je Wizz Air naručio 2015

 

srbija

BEOGRAD - Metalac (MTLC) je objavio nekonsolidovane rezultate poslovanja za devet meseci tekuće godine, koji pokazuju rast prihoda, pad poslovne dobiti i rast neto profita.

 

svet

ZAGREB - Razlozi nisu političke prirode, nego to što on navodno više od godinu dana, otprilike otkako je otišao s mjesta predsjednika stranke i prestao se baviti politikom, nije plaćao članarinu.

 

svet

SARAJEVO - Tuzlanski Bingo uzet će u zakup poslovni prostor u BBI centru u Sarajevu i useliti u Supermarket Jablanica, koje je do sada koristio Konzum.