Lengoldovoj je priznanje čitalaca Evropske unije za najbolju evropsku priču pripalo za “Jasmin i smrt”. Stankovićev “Estoril” dobio je nagradu HWA Crown Awards 2018 Udruženja istorijskih pisaca u Velikoj Britaniji

 

Jelena Lengold dobitnica je Nagrade čitalaca Evropske unije za najbolju evropsku priču, saopštio je njen srpski izdavač "Arhipelag". Lengoldovoj je nagrada za priču "Jasmin i smrt", koju je na engleski jezik preveo Zoran Paunović, uručena sinoć na svečanosti povodom desetogodišnjice Evropske nagrade za književnost u dvorcu Belvedere u Beču.

 

Pisac Nikola Matje (40) ovogodišnji je dobitnik prestižne francuske književne nagrade Gonkur za roman "Leurs enfants apres eux" (Njihova deca posle njih), dok je nagradu Renodo dobila spisateljica Valeri Manto za delo "Le sillon" (Brazda).Žiri nagrade Renodo dodelio je specijalnu nagradu Filipu Lansonu za delo "Le lambeau" (Pocepani deo) koji je nedavno osvojio nagradu Femina.Lanson je jedan od preživelih u napadu na redakciju satitičnog nedeljnika Šarli ebdo 7. januara 2015. godine. Pisac i novinar u svom delu opisuje taj napad.Nagrada Gonkur ustanovljena je 1903. godine i o dobitniku odlučuje žiri koji se sastaje svake godine u čuvenom pariskom restoranu "Druan".Nagrada, iako simbolična, obezbedjuje književniku status zvezde i bolju prodaju dela.Tu nagradu su, izmedju ostalih, dobili poznati književnici - Marsel Prust, Andre Malro, Simon de Bovoar i Margerit Diras.Prošlogodišnji dobitnik je Erik Vijar za delo "L'Ordre du jour" (Dnevni red).

 

Dodela MTV nagrada i ove godine bila je spektakularna, a okupila je neke od najvećih muzičkih zveda današnjice u španskom gradu Bilbao. Ipak, niko ne piše o dobitnicima, niti o uzbudljivim scenskim nastupima, već samo o jednoj stvari. Pogledajte o čemu.