Predavanje "Teslino obrtno magentno polje i razvoj električnih mašina" održano je večeras u PTT muzeju u Beogradu povodom 163. godišnjice rodjenja tog pronalazača.Tokom predavanja su prikazani dvadesetominutni snimak o Teslinom životu, jedina pesma koju je Tesla napisao i dela njegovog prijatelja Peruna Perunovića, guslara koji je svirao srpskoj vojsci tokom Prvog svetskog rata.Na skupu u okviru tribine "Kultura putem pošte" dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Slobodan Vukosavić izjavio je da je Tesla inspiracija za to koliko su neslućene mogućnosti čoveka."Tesla je uspeo da savlada svoje unutrašnje 'košuljice', razvije svoj um i napravi stvari zbog kojih su ga u njegovo vreme nazivali čarobnjakom. Nije slučajnost da su njegovi savremenici smatrali da je on čovek koji je napravio 20. vek", kazao je VukosavićOn je dodao da je Tesla imao sposobnost da u mislima projektuje aparate i obavlja eksperimente što mu je omogućilo da do rezultata dodje mnogo pre svojih takamac

 

Nacionalni dan nauke 10. jul, ustanovljen povodom dana rođenja jednog od najvećih umova i naučnika svih vremena Nikole Tesle, biće obeležen širom Srbije nizom manifestacija, a ulaz u Teslin Muzej biće besplatan za sve.

 

Danas se obeležava 163. godišnjica rođenja našeg velikog naučnika Nikole Tesle i tom prilikom biće besplatan ulaz u Muzej Nikole Tesle u Beogradu.