Svetski dan bubrega obeležava se svakog drugog četvrtka u martu, a slogan ovogodišnje kampanje je „Bubrezi i zdravlje žena”. Ove godine, Svetski dan bubrega obeležen je na Međunarodni dan žena, kako bi se skrenula pažnja javnosti na bolesti koje pogađaju 195 miliona žena u svetu.

 

Danas je Svetski dan bubrega. Obeležava se pod sloganom "Uključi, ceni, podrži". Procenjuje se da svaki deseti čovek u svetu pa i kod nas ima neku hroničnu bolest bubrega. U Srbiji je oko 700.000 obolelih. Sve su više u porastu bolesti bubrega i obuhvataju celu populaciju.

 

Načelnik Odeljenja nefrologije i hemodijalize Opšte bolnice u Novom Pazaru Edvin Hadžibulić izjavio je danas da se na hroničnoj hemodijalizi nalazi 90 stanovnika ovog grada i Raške, a da je njih 15 na listi čekanja za transplataciju bubrega. On je povodom obeležavanja Svetskog dana protiv bolesti bubrega ponovio važnost doniranja organa, pogotovo što je od 2011. godine opao broj živih i kadaveričnih transplatacija. “Transplatacija je jedini pravi lek za bolesnike na hroničnoj hemodijalizi i obaveza svih nas je da što više govorimo o donarstvu organa i kadaveričnim transplatacijama. Treba zaboraviti razmišljanje 'ako potpišem donorsku karticu neko će me ubiti i uzeti organ'. To nema nikakve veze sa realnošću”, poručio je Hadžibulić. On je istakao da je procenat obolelih od bubrežnih bolesti u Novom Pazaru na nivou svetskog i državnog proseka od 10 odsto od ukupnog broja stanovnika. “Ove godine ovaj dan se obeležava pod sloganom 'Bubreg i zdravlje žene' i u fokusu su teme žene na dijali

 200