Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Dragan Stevanović izjavio je danas da će sutra Komisija tog Ministarstva otvoriti ponudu koja je stigla za kupovinu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB).

 

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Djilas ocenio je danas da privatizacija Poljoprivrednog kombinata Beograda (PKB) predstavlja nastavak prodaje prirodnih resursa Srbije i dodao da je reč o "jasno nameštenom postupku prodaje"."Privatizacija PKB-a je nastavak prodaje prirodnih resursa Srbije - prodaju se zemlja, rudna bogatstva, vode... Jednostavno rečeno, prodaje se Srbija", naveo je Djilas u pisanoj izjavi agenciji Beta, povodom najavljenog objavljivanja ponudjača za kupovinu imovine PKB-a.On je dodao da akterima, u javnosti često osudjivanih privatizacija posle 2000. godine, nikada nije palo na pamet da prodaju ono za šta su se generacije u ratovima i u miru borile da bude vlasništvo države Srbije."Aleksandar Vučić i njegova SNS familija upravo to rade. Ne interesuje ih što generacije koje dolaze neće imati čime da raspolažu. RTB Bor je prodat za pet odsto realne vrednosti, pančevačka 'Azotara' se gasi, a sada je došao red na PKB, koji se u jasn

 

Arapske firme imaće u Srbiji, ako kompanija Al Dahra kupi Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB), u vlasništvu i zakupu oko 27.000 hektara pa će, posle Petra Matijevića, vlasnika kompanije Matijević, koji obradjuje oko 30.000 hektara, te firme gazdovati sa najviše zemlje u Srbiji, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).Al Dahra je jedina dostavila ponudu za PKB, a Ministarstvo privrede će sutra objaviti da li ponuda ispunjava uslove tendera.Arapske i arapsko-srpske agrarne kompanije u Srbiji – Al Ravafed (Al Rawafed), Al Dahra i Jugo elit agro (Yugo Ellite Agro) trenutno, u dugoročnom zakupu na 30 godina, ili u vlasništvu, imaju oko 10.000 hektara."Ako dobiju PKB, promeniće se dosadašnja, dugogodišnja konstelacija snaga na srpskim njivama. Sa drugog mesta istisnuće biznismena Miodraga Kostića, čija MK grupa sada u vlasništvu i zakupu ima oko 25.000 hektara. Ispod njega, na četvrtoj poziciji, biće Miroslav Aleksa, osnivač i vlasnik kompanije Almeks (Almex) iz

 

Ponudu za kupovinu „Poljoprivredne korporacije Beograd” (PKB) dala je samo jedna kompanija. Iako se uveliko spekuliše da se iza neimenovanog ponuđača krije arapska „Al Dahra” Ministarstvo privrede ni nije potvrdilo ove informacije. – Do 10. septembra, do kada je bio rok za dostavljanje ponuda u postupku privatizacije „Poljoprivredne korporacije Beograd” i njenih zavisnih društava, dve kompanije su otkupile prodajnu…

 

Jedna kompanija dostavila je ponudu za kupovinu Poljoprivredne korporacije Beograd i zavisnih društava, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede.

 

BEOGRAD: U četvrtak će biti poznato ko je jedini ponuđač za kupovinu PKB-a i njegovih zavisnih privrednih društava i da li će država prihvatiti jedinu pristiglu ponudu.

 

BEOGRAD: Jedna kompanija dostavila je ponudu za kupovinu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) i njegovih zavisnih društava, potvrđeno je u Ministarstvu privrede.

 

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ocenio je danas da privatizacija Poljoprivrednog kombinata Beograda (PKB) predstavlja nastavak prodaje prirodnih resursa Srbije i dodao da je reč o "jasno nameštenom postupku prodaje".

 

Arapske firme imaće u Srbiji, ako kompanija Al Dahra kupi Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB), u vlasništvu i zakupu oko 27.000 hektara pa će, posle Petra Matijevića, vlasnika kompanije Matijević, koji obradjuje oko 30.000 hektara, te firme gazdovati sa najviše zemlje u Srbiji, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

 

Ministarstvo privrede Srbije objaviće sutra ko je dostavio ponudu za kupovinu imovine Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) i da li je ponuda validna.

 

Predsednik Samostalnog sindikata Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) Milisav Đorđević rekao je danas da je nezvanično čuo da su dokumentaciju za privatizaciju te firme otkupile dve kompanije, ali da je ponudu dala samo Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

 

Predsednik Samostalnog sindikata Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) Milisav Djordjević rekao je danas da je nezvanično čuo da su dokumentaciju za privatizaciju te firme otkupile dve kompanije, ali da je ponudu dala samo Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).On je za Betu rekao da je privatizacija PKB "totalni promašaj države", a da će radnici izgubiti sva stečena prava Kolektivnim ugovorom."I ako nas sve zaposle, nas 1.704 radnika, izgubićemo prava po osnovu minulog rada i sva ostala koja su bila ugovorena Kolektivnim ugovorom", rekao je Djordjević.Dodao je da radnike najviše brine da li će zadržati posao jer će otpremnine od 450 evra po godini staža u toj firmi "brzo potrošiti".On je istakao da je tom sindikatu čudno to što je mala procenjena vrednost te firme jer je sa oko 600 miliona evra od pre nekoliko godina pala na oko 208 miliona evra, a prodaje se za 104 miliona evra."Kada smo pitali zašto je tako mala procenjena vrednsot PKB rekli su nam u Ministarstvu privred

 

BEOGRAD: U četvrtak će biti poznato ko je jedini ponuđač za kupovinu PKB-a i njegovih zavisnih privrednih društava i da li će država prihvatiti jedinu pristiglu ponudu.