Predloženim ustavnim amandmanima se smanjuju garancije za nezavisnost sudske vlasti, ocenio je Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije i objasnio da važeći Ustav sadrži odredbu koja zabranjuje politički uticaj na sudije, a iz nepoznatog razloga ta odredba je isključena iz ustavnih izmena.

 

Govoreći o predlogu izmena Ustava Srpske pravoslavne crkve, verski analitičar Draško Đenović rekao je, gostujući u Danu uživo, da je sadašnji Ustav iz 1931. godine, kao i da se u međuvremenu promenilo nekoliko društvenih sistema, pa je neupotrebljiv, jer je isuviše star i arhaičan.

 

Verski analitičar Draško Đenović rekao je, govoreći o predlogu izmena Ustava SPC, da je sadašnji Ustav iz 1931. neupotrebljiv, jer je isuviše star i arhaičan. Istakao je da u tom Ustavu stoji da patrijarh postavlja kralja, a da smo mi republika. "Tokom vremena je SPC određenim aktima donosila neku vrstu izmena. Poslednja velika izmena je bila 1947. godine, to je bila značajnija izmena", rekao je Đenović na N1.

 

Predlog izmena Ustava Srpske pravoslavne crkve, između ostalog, predviđa promenu imena srpske crkve kojim se vezuje za Kosovo, kao i drugačiji način biranja patrijarha. Predlog novog Ustava crkve sastavila je komisija kojom je predsedavao mitropolit Amfilohije. Iz SPC nisu odgovorili na zahtev N1 da govore o ovoj temi.