Austrija, koja predsava Evropskom unijom u ovom polugodišnjem mandatu, "frustrirana" je zbog graničnih sporova između članica Unije, poput onog između Hrvatske i Slovenije, i smatra da države Zapadnog Balkana slična pitanja moraju da rešavaju dijalgom pre nego što uđu u članstvo EU.

 

- Proširenje je uspešna priča, jer smo ujedinili Evropu istorijski i geografski - kaže Junker

 

Evropska unija mora biti jedinstvena prema pristupanju Zapadnog Balkana inače će drugi preuzeti na sebe da oblikuju njeno najbliže okruženje. Zapadni Balkan ne smemo ispustiti iz vida, taj region ne smemo zanemariti inače će drugi još povećati svoj uticaj, rekao je Junker u govoru o stanju Unije pred Evropskim parlamentom.

 

Predsednik Slovenije Borut Pahor smatra da je EU oslabljena Bregzitom i da bi možda trebalo da odloži planove za proširenje na Zapadni Balkan. Kako prenosi britanski list Ekspres na svom vebsajtu Pahor je rekao da EU ne može da se nada prijemu zemalja kao što su Srbija, Crna Gora i Albanija kao novih članica u njenom sadašnjem stanju.

 

Evropska unija nastaviće da prati posvećenost slobodi izražavanja na Zapadnom Balkanu i "glasno će govoriti" protiv njenog ugrožavanja, kao i napada na medije i novinare, poručio je šef odseka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi sa spoljne poslove Eduard Auer.

 

Predsednik Evropske Komsije Žan Klod Junker pozvao je EU da definiše pristup kada je reč o ulasku Zapadnog Balkana u Uniju.

 

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvao je EU da definiše pristup kada je reč o ulasku Zapadnog Balkana u Uniju.

 

Slaba EU neće moći da se proširi na Zapadni Balkan - rekao je Pahor juče na forumu na Bledu

 

Evropska unija je oslabljena Bregzitom i možda bi trebalo da odloži planove za proširenje na Zapadni Balkan, rekao je predsednik Slovenije Borut Pahor.Kako prenosi britanski list Ekspres (Express) na svom vebsajtu Pahor je rekao da EU ne može da se nada prijemu zemalja kao što su Srbija, Crna Gora i Albanija kao novih članica u njenom sadašnjem stanju."Slaba EU neće moći da se proširi na Zapadni Balkan", rekao je Pahor juče na forumu na Bledu u prisustvu glavnog evropskog pregovarača za Bregzit Mišela Barnijea.On je rekao da je sve povezano i da EU prolazi kroz težak period u kome treba da se donose odluke.Kako navodi list EU je ponudila perspektivu pristupanja za šest zemalja Zapadnog Balkana koje treba da ispune stroge kriterijume da bi bile primljene kao nove članice. List podseća da su pristupni pregovori već počeli sa Srbijom i Crnom Gorom i da se govori o 2025. godini kao datumu kada bi mogle da postanu punopravne članice Unije, a da se EU nada da bi do tada Albanija, Bosna, Mak