Rasprava o izmenama zakona koje će omogućiti sudijama da ubicama dece i trudnica dosude doživotnu robiju počela je juče u Narodnoj skupštini, a glasanje se očekuje iduće nedelje.

 

Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović upozorila je da nacrt "Tijaninog zakona" koji je podnet Skupštini Srbije nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima jer ne ostavlja mogućnost revizije presude osuđenika na doživotnu robiju.

 

On je istakao da će poslanici SNS, SPS, Pokret socijalista, SDPS podržati Tijanin zakon, kojim se uvodi kazna doživotnog zatvora za ubice i silovatelje dece, trudnica i nemoćnih lica.

 

- Činjenica je da je Krivični zakonik dopunjen, ali je to urađeno zato što se menja najteža postojeća kazna od 30 i 40 godina doživotnom kaznom zatvora - objasnila je ministarka pravde

 

Komesarka SE za ljudska prava Dunja Mijatović poziva Srbiju da osigura da nacrt zakona o doživotnoj kazni bude u skladu s Evropskom konvencijom za ljudska prava

 

Martinović je rekao da će poslanici SNS, SPS, Pokret socijalista, SDPS podržati “Tijanin zakon”, kojim se uvodi kazna doživotnog zatvora za ubice i silovatelje dece, trudnica i nemoćnih lica.