Bivši Visoki predstavnik za BiH i bivši premijer Švedske Karl Bilt izjavio je da se protivi promeni postojećih granica na Kosovu ocenjujući da bi to moglo da ugrozi bezbednost na Balkanu.

 

Bivši Visoki predstavnik za BiH i bivši premijer Švedske Karl Bilt izjavio je da se protivi promeni postojećih granica na Kosovu ocenjujući da bi to moglo da ugrozi bezbednost na Balkanu.Bilt je u autorskom tekstu objavljenom u Vašington postu naveo da bi primena granice "ponovo otvorila debatu o budućnosti BiH" i dodao da je "još teže i opasnije pitanje Makedonije u kojoj Albanci čine značajni deo populacije"."Ako albanska područja iz šireg regiona počnu da se spajaju procesima zamene teritorija, pojaviće se sigurno oni koji će pitati zašto to ne može da se primeni i na Makedoniju. A to bi bilo igranje s vatrom", naveo je Bilt.Bivši švedski premijer smatra da bi "zamena teritorije izmedju Srbije i Kosova bila opasna"."To je opasno. Vašington i Brisel moraju da shvate tu opasnost. Postepena integracija Srbije i Albanije u EU i NATO, sve na bazi postojećih granica i ograničenja, jedini je put ka trajnoj stabilnosti u regionu. Igranje sa granicama i podele na Balkanu bilo je opasno poče

 

VAŠINGTON – Sve dok nema normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, nerešeno kosovsko…

 

Kada je reč o budućnosti Balkana, pojavio se predlog novih podela u regionu, što je recept za geopolitičku nestabilnost, smatra švedski političar Karl Bilt.

 

Karl Bilt, bivši premijer Švedske i visoki predstavnik za BiH, protivnikje  bilo kakvih promena postojećih granica. Koristi dobro poznatu dosadašnju terminologiju i podelu otvoreno vidi kao igranje sa vatrom koja može biti opasnost za ceo region. Za Bilta novi predlozi podela su recept za “geopolitičku nestabilnost”, “otvaranje Pandorine kutije” i rizik za budućnost i mir u Bosni, Makedoniji…

 

Bivši Visoki predstavnik za BiH i bivši premijer Švedske Karl Bilt izjavio je da se protivi promeni postojećih granica na Kosovu ocenjujući da bi to moglo da ugrozi bezbednost na Balkanu.

 

Bivši švedski premijer i diplomata koji je bio zadužen za Balkan, Karl Bilt smatra da sve dok nema normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, nerešeno kosovsko pitanje će ograničavati potencijale obe strane i stabilnost u regionu i istakao da se "zato ideja o novoj podeli teritorije ponovo pojavila".

 

Sve dok nema normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, nerešeno kosovsko pitanje će ograničavati potencijale obe strane i stabilnost u regionu, ocenio je bivši švedski premijer Karl Bilt.

 

Sve dok nema normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, nerešeno kosovsko pitanje će ograničavati potencijale obe strane i stabilnost u regionu, ocenio je bivši švedski premijer Karl Bilt i istakao da se zato ideja o novoj podeli teritorije ponovo pojavila.

 

Sve dok nema normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, nerešeno kosovsko pitanje će ograničavati potencijale obe strane i stabilnost u regionu, ocenio je bivši švedski premijer Karl Bilt

 14