PRIŠTINA - Kosovske firme, koje se bave proizvodnjom i prometom prehrambene i druge robe, kao i sirovina, koje su ranije dolazile iz Srbije i BiH, traže alternativu na tržištima Makedonije, Albanije, Grčke, Hrvatske, Turske i Italije.

 

Trgovinski deficit SAD ponovo se povećao u oktobru i dostigao najviši nivo za deset godina, usled rekordnog uvoza i opadanja izvoza. Deficit u prometu robe i usluga iznosio je 55,5 milijardi dolara, dok je izvoz opao za 0,1 odsto, na 211 milijardu dolara, a uvozi porastao za 0,2 odsto, na 266,5 milijardi dolara, prema podacima koje je u četvrtak objavio Sekretarijat za trgovinu. Ovaj deficit je veći od očekivanja analitičara koji su ga bili procenili na 54,7 milijardi. Deficit u trgovini robom je skočio za 9,8 odsto u odnosu na septembar. Robni deficit s Kinom, s kojom Vašington nastoji da postigne trgovinski sporazum posle objavljivanja primirja prošlog vikenda, još jednom je porastao u oktobru na 38,18 milijardi (plus 2,0 odsto).Sekretarijt za trgovinu naglašava da je, zbog sezonskih varijacija, deficit s Pekingom čak i rekord svih vremena. U oktobru su Amerikanci uvezli više robe široke potrošnje, farmaceutskih preparata, automobila i auto delova. Takođe su platili više usluga u

 

Privremene prištinske vlasti istražuju tržišta zemalja regiona kako bi nadoknadili proizvode iz centralne Srbije i BiH, a nakon povećane carine, piše Telegrafi.