Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji omogućava zabranu prilaska žrtvi i udaljavanje počinioca iz stana, ohrabrio je mnoge da nasilje prijave. Tako je i u Topličkom okrugu. Samo u Kuršumliji, Centru za socijalni rad je prošle godine prijavljeno 66 slučajeva porodičnog nasilja, dvostruko više nego u 2016. godini.

 

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) upozorio je danas da su migranti u Grčkoj suočeni s nasiljem i seksualnim zlostavljanjem u prepunim prihvatnim centrima.UNHCR je naveo da je 2017. godine prikupio 622 svedočenja migranata na grčkim ostrvima gde su oni rekli da su bili žrtve seksualnog ili neke druge vrste nasilja po dolasku u zemlju.Mnoge žrtve su takodje rekle da nisu ništa nikome prijavile iz straha, kao i zbog mogućeg odbijanja njihovog zahteva za azil."Verovatno je mnogo veći broj žrtava nasilja", rekla je portparolka UNHCR-a Sesil Puji na konferenciji za novinare u Ženevi.Ona je navela primer jedne migrantkinje koja se ...

 

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović upozorila je danas da nasilje nije privatna stvar i da društvo ne sme da okreće glavu pred nasiljem.