NOVI SAD: Nakon razgovora predstavnika Srbije i MMF-a, potvrđeno je povećanje plata i penzija u ovoj godini. Koliko će penzije, koje nisu bile obuhvaćene Zakonom o privremenom smanjenju penzija koji se ukida u potpunosti do kraja godine, biti povećane, znaće se u septembru.

 

Vlada Srbije postigla je dogovor sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda o novom aranžmanu u trajanju od 30 meseci koji ne bio bio finansijski već savetodavni. Delegacija MMF-a koju predvodi Džejms Ruf boravila je u Beogradu od 11. juna. Koliko novi aranžman, ali i stanje srpskih finansija ostavljaju mogućnosti za rast standarda građana.

 

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je danas da je dobro što je Srbija ugovorila novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jer su, zahvaljujući prethodnom programu sa tom međunarodnom finansijskom institucijom sanirane srpske javne finansije.

 

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da je dobro što je Srbija ugovorila novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer su, zahvaljujući prethodnom programu sa tom međunarodnom finansijskom institucijom sanirane srpske javne finansije.

 

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođena Džejmsom Rufom, postigla je sa Vladom Srbije dogovor o novom aranžmanu. Međutim, odgovor na pitanje šta će građanima Srbije program „čuvarkuća” konkretno doneti znaće se od septembra, kada zvaničnici fonda stignu u Beograd kako bi pregovarali o budžetu za sledeću godinu. Ono što je za sada izvesno i oko čega su se pregovarači složili jeste to da će Zakon o…

 

BEOGRAD: Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) završila je trodnevnu posetu Beogradu dogovorom o novom aranžmanu sa srpskim vlastima, poznatijem kao “čuvarkuća”, koji ima savetodavnu ulogu i ne uključuje finansijsku pomoć.

 

O povećanju plata i penzija u javnom sektoru tek od septembra.

 

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je danas da je dobro što je Srbija ugovorila novi aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) jer su, zahvaljujući prethodnom programu sa tom medjunarodnom finansijskom institucijom sanirane srpske javne finansije.Vada Srbije postigla je dogovor da delegacijom MMF-a o novom aranžmanu u trajanju od 30 meseci koji ne podrazumeva finansijsku podršku već je savetodavnog karaktera i poznat je pod imenom Instrument za koordinaciju politika (PCI)."Srbija je sada u drugoj fazi sporazuma sa MMF i oslanjaće se na dobre savete MMF, iako ne mora, ali verujem da hoće jer smo u procesu pridruživanja EU i moramo uskladjivati politike sa tim zemljama", rekao je Savić.MMF će, kako je rekao, i dalje insistirati na isplati plata u javnom sektoru prema platnim razredima jer se ništa godinama nije uradilo, kao i na boljem upravljanu javnim preduzećima i njihovom tržišnom poslovanju.Ta finansijska organizacija će, prema njegovim rečima, t