"Novi gasovodi su neophodni, a pre svega interkonekcije koje će međusobno povezati Mađarsku, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku", rekli su ministri. Ministar rudarstva Aleksandar Antić i ministar za nacionalni razvoj Mađarske Mikloš Šestak ocenili su da je snažna energetska saradnja Srbije i Mađarske važna za ukupnu regionalnu energetsku stabilnost.

 

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i ministar za nacionalni razvoj Mađarske Mikloš Šestak ocenili su da je snažna energetska saradnja Srbije i Mađarske važna za ukupnu regionalnu energetsku stabilnost.

 

Mađarska planira da uveze preko četiri milijarde kubnih metra prirodnog gasa godišnje iz Rumunije, rekao je Viktor Orban.

 1

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u Budimpešti da Srbija i Mađarska imaju odličnu saradnju u oblasti evropskih integracija, infrastrukture i energetike, a da veliki potencijal za saradnju dve zemlje predstavlja energetska efikasnost.

 

Zajednička je ocena dva ministra da su odnosi na najvišem nivou i da je snažna energetska saradnja Srbije i Mađarske važna za ukupnu regionalnu energetsku stabilnost, navodi se u saopštenju.

 

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je u Budimpešti sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom Okvirni sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata između vlada Srbije i Mađarske.

 

U ekonomiji energetika ima ključan značaj, i važno je da u tom segmentu Srbija i Mađarska budu povezane, ocenili su premijeri Viktor Orban i Ana Brnabić. Brnabic je pozvala mađarske privrednike da investiraju u Srbiju.

 

Tokom zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Budimpešti potpisano je devet sporazuma, među kojima i sporazum koji predviđa otvaranje dva nova granična prelaza i sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji.