Grofica Klod de Sen Pjer, o sećanjima na dedu, francuskog maršala i srpskog vojvodu. Verovao srpskoj vojsci kojoj je poverio najvažniju ulogu u proboju Solunskog fronta

 

Na spomenik francuskom maršalu Franšeu DEpereu u Beogradu danas su položeni venci, a ambasador Francuske u Srbiji Frederiko Mondolini izjavio je da je time obeleženo sećanje na vrhovnog komandanta savezničkih trupa na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu, francuskom maršalu i srpskom vojvodi.

 

Unuka francuskog maršala i srpskog vojvode Franše D'Eperea, Klod de Sen Pjer, izjavila je da je njen deda gajio veliko poštovanje, poverenje i vernost prema Srbima.

 

Unuka francuskog maršala i srpskog vojvode Franše D'Eperea Klod de Sen Pjer izjavila je danas da je njen deda gajio veliko poštovanje, poverenje i vernost prema Srbima."Imao je za vas, za Srbe, veliko poštovanje, poverenje i vernost, kao što ga imaju braća po oružju koji su preživeli najbolje i najgore zajedno", rekla je Sen Pjer novinarima posle polaganja venca na spomenik maršalu Franše D'Epereu u Beogradu.Ona je dodala da je njen deda bio okrenut razvoju dobrih odnosa Srbije i Francuske i da će i ona i njena porodica doprinositi razvoju dobrih odnosa gradjana dve zemlje i da želi da pokaže da je to "prijateljstvo živo" i da kaže: "Tu smo za vas".Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni rekao je da mu je čast da prisustvuje dostojanstvenom sećanju na D'Eperea, koji je prema njegovim rečima bio velikog čoveka koji je radio na francusko-srpskom prijateljstvu, na kome i danas dve zemlje rade.Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević rekao je da

 

Svečano, uz intoniranje himne, odata je počast francuskom oficiru i prijatelju našeg naroda, koji je pomogao srpskoj vojsci da 15. seprembra 1918. godine probije Solunski front i krene u oslobađanje Srbije.

 

Predstavnici Francuske i Srbije položili su danas vence na spomenik maršalu Depereu, slavnom glavnokomandujućem savezničkih snaga na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Ko je bio Franše d'Epere?

 

Unuka francuskog maršala i srpskog vojvode Franše D'Eperea Klod de Sen Pjer izjavila je danas da je njen deda gajio veliko poštovanje, poverenje i vernost prema Srbima.