Mraz u opštini Kuršumlija uništio voće. Mraz je već zimus u toj opštini oštetio zasade kupina i malina.

 

Direktor imanja "Podunavlje" iz Čelareva Nikola Milićević izjavio je da će mraz naneti ozbiljnu štetu voćarstvu a da ona tačno biti procenjena na kraju sezone."Ovi hladni dani sredinom aprila, hladnoća i mraz nikako nisu pogodni za voće i povrće i već tri nedelje, zaposleni u voćnjacima u Čelarevu dežuraju i rade sve za spas voća uključujući i zagrevanje voćnjaka noću kad se temperatura približi nuli", rekao je direktor imanja koje je u sastavu "Delta agrara".Milićević je kazao da će, "iako logično ne zvuči" srednja temperatura u martu biti znatno viša nego u aprilu i dodao da je to vrlo nepovoljno ...

 

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović procenjuje da je šteta od niskih temperatura na rodu voća od deset do 15 odsto. Kako je rekao, zbog toga će biti voća za 150.000 tona manje od ukupno 1.450.000 tona, koliko se očekivalo.

 1

Osiguravajuće kuće polise za štetu na voću nastalu od mraza izdaju uglavnom do 15. februara ili 1. marta. Tada poljoprivrednici nisu sigurni ni da li će imati rod, jer je jagodičasto voće u cvetu. Osiguranje od snega uglavnom se izdaje za štetu na stablu, što je opet problem proizvođačima malina i jagoda, gde je na udaru najčešće plod.

 

Na pijacama širom Srbije cena voća ove godine mogla bi biti duplo veća, prognoziraju na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu. Nepogode i niske temperature najviše će se odraziti na cenu jagoda i trešanja, mada će i ljubitelji kajsija morati da zavuku ruku dublje u novčanik.

 

Niske temperature tokom aprila nepovoljno utiču na voće i povrtarske kulture, ali je rano govoriti o šteti jer hladni talas nije završen, izjavio je Miloš Stanojlović iz Odeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Smederevska Palanka.Stanojlović je rekao da su niske temperature najviše negativno uticale na voće i povrtarske kulture, dok kod ratarskih useva ne bi trebalo očekivati oštećenja."O eventualnoj šteti na voćarskim kulturama, treba sačekati porast temperatura kako bi se pokazalo pravo stanje i oštećenja bila vidna. Najavljeni mraz može biti koban za voće koje trenutno cveta i veoma je osetljivo na niske temperature, pa se preporučuje proizvodjačima da zadimljavaju ...

 

Otadžbinu je zatrpao sneg kad mu vreme nije, a najveću štetu od aprilske zime pretrpeće voćari. U višim delovima zapadne Srbije beli pokrivač je napadao više desetina centimetara, a malinari već sada procenjuju da će teško moći da se oporave od ove muke.