Ambasada u Zagrebu je saopćila da sarađuje s Hrvatskom i Izraelom kako bi SAD omogućio potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih aviona.

 

Ambasada u Zagrebu je saopćila da sarađuje s Hrvatskom i Izraelom kako bi SAD omogućio potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih aviona.

 

Sarađujemo sa Hrvatskom i Izrealom na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih aviona F-16. To je saopštila ambasada SAD u Zagrebu.

 

Američka administracija predsednika Donalda Trampa prodaje 12 izraelskih vojnih aviona F-16 Hrvatskoj, piše portal Aksios koji tvrdi da su informaciju dobili od izraelskih zvaničnika, a prenosi Jutarnji list.

 

Američka administracija predsednika Donalda Trampa prodaje 12 izraelskih vojnih aviona F-16 Hrvatskoj, piše portal Aksios.

 

SAD blokiraju izraelsku prodaju korišćenih borbenih aviona F-16 Hrvatskoj, članici NATO, javili su izraelski mediji. Grčka, Južna Koreja, Švedska i SAD su takođe ponudile Hrvatskoj da je snabdeju vojnim avionima kako bi zamenila zastarele avione MIG-21S ruske proizvodnje.

 

SAD blokiraju izraelsku prodaju korišćenih borbenih aviona F-16 Hrvatskoj, članici NATO-a, javili su večeras izraelski mediji.Ranije ove godine objavljeno je da Izrael prodaje 12 aviona F-16 američke proizvodnje Hrvatskoj za 500 miliona dolara.Grčka, Južna Koreja, Švedska i SAD su takodje ponudile Hrvatskoj da je snabdeju vojnim avionima kako bi zamenila zastarele avione MIG-21S ruske proizvodnje.Pozivajući se na neimenovane izraelske zvaničnike, izraelski TV Kanal 10 je javio da je vlada predsednika SAD Donalda Trampa gnevna što je Izrael dodao unapredjene elektronske sisteme izraelske proizvodnje avionima F-16S u sklopu napora da ubedi Hrvatsku da kupi avione.Ti zvaničnici su rekli da SAD veruju kako je Izrael nefer profitirao, pošto su F-16S avioni američke proizvodnje i nije predvidjeno da budu prodati trećoj strani bez odobrenja zemlje koja ih proizvodi - SAD.U izveštaju se takodje navode izjave zvaničnika da je Hrvatska gnevna zbog odugovlačenja prodaje i da je nedavno rekla Izr

 

Prema nekim mišljenjima, iza američke blokade prodaje izraelskih F-16 Hrvatskoj stoje financijski, ali moguće i drugi razlozi.

 

Izrael je nadogradio elektronski sistem aviona kako bi ih prodao Hrvatskoj

 

Prodaja vredna 500 miliona dolara dovedena u pitanje

 

Trampova administracija navodno je "besna" jer su Izraelci unapredili stare avione modernom izraelskom tehnologijom kako bi nagovorali Hrvatsku da kupi njihove avione

 

Američka administracija predsednika Donalda Trampa je protiv prodaje 12 izraelskih vojnih aviona F-16 Hrvatskoj, piše portal "Aksios" koji tvrdi da su informaciju dobili od izraelskih zvaničnika, a prenosi "Jutarnji list".

 

Mediji prenose da je SAD ljut što je Izrael nadograđivao avione i privukao Hrvatsku da kupi od njih, a ne od SAD-a.