Oko 20 osoba u majicama sa nacionalističkim simbolima i obrisima Kosova upalo je na izvođenje predstave "Srebrenica.Kad mi ubijeni ustanemo" u Kolarčevoj zadužbini, koju organizuje Helsinški odbor za ljudska prava.

 

SREBRENICA: Nakon višečasovne komemoracije i sahrane još 33 tela žrtava zločina iz poslednjeg rata, u Memorijalnm centru Potočari danas je završeno obeležavanje godišnjice masakra u Srebrenici.

 

Šef btitanske diplomatije Jeremy Hunt odao je počast stradalima i porodicama čiji životi su okrutno i nepovratno promijenjeni.

 

Ovaj dan treba biti posvećen žrtvama, sjećanju na mračan dio historije, što se ne smije ponoviti, kaže predsjednik Pokreta slobodnih građana.

 

U Memorijalnom centru Potočari završena je komemoracija srebreničkim žrtvama stradalim tokom napada srpskih snaga na Srebrenicu u julu 1995. godine. Uskoro sahrana 33 žrtve.

 

U Memorijalnom centru Potočari počelo obeležavanje 24. godišnjice zločina nad Bošnjacima, koji se dogodio u julu 1995. u zaštićenoj zoni UN.

 

U Memorijalnom centru u Potočarima obeležava se 24. godišnjica zločina u Srebrenici. Uz pomen stradalima, biće ukopani posmrtni ostaci 33 identifikovane žrtve.

 

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada su ukopani posmrtni ostaci 6.610 žrtava genocida.

 

Odavanju počasti žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici i ove će godine prisustvovati delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine.

 

U četvrtak, 11. jula, navršavaju se 24 godine od ulaska snaga Vojske Republike Srpske (VRS) u Srebrenicu, muslimansku (bošnjačku) enklavu u istočnoj BiH koja je formalno bila pod zaštitom UN. Ubijeno je više od 8.000 muškaraca.

 

Skup je organizirala Inicijativa mladih za ljudska prava, a odazvali su mu se građani, nevladini aktivisti, ambasadori.

 

Premijer Kosova je izrazio poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida, naglašavajući da će albanski narod uvijek dijeliti bol s bošnjačkim narodom.

 

Nakon višečasovne komemoracije i sahrane jos 33 tela žrtava zločina iz poslednjeg rata, u Memorijalnom centru Potočari danas je završeno obeležavanje godišnjice masakra u Srebrenici.

 

Mimohodom se želi odati počast žrtvama te poslati poruka svjetskim moćnicima da se Srebrenica ne smije zaboraviti niti ponoviti.

 

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio povodom godišnjice genocida u Srebrenici da se to bolno poglavlje u istoriji ne sme negirati ni zaboraviti.

 

Novinar BBC-a naveo je da su srpski lideri manipulirali historijom kako bi pobudili 'nasilno gnušanje prema muslimanima', koje je rezultiralo genocidom.

 

Cilj nam je, ne samo da obrazujemo naše mlade ljude, nego da napravimo preporod u cijelom gradu.

 

Na sudovima u regiji i Evropi osuđeno je 47 osoba na više od 700 godina zatvora zbog počinjenog genocida i zločina u Srebrenici.

 

Predsjednik organizacije Genocide Watch Gregory Stanton je 1996. godine naveo da se genocid odvijao u osam faza.