Severna Koreja je najavila da će možda otkazati samit zbog "neodgovorne" izjave Trampovog savetnika.

 

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da SAD nisu obaveštene o pretnji Severne Koreje da će otkazati samit sledećeg meseca.

 1

Severna Koreja je objavila da bi mogla da odustane od samita njenog lidera Kim Džong-una sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, a BBC navodi da su Pjongjang alarmirale tvrdnje Trampovog za savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, iznete u intervjuima tokom vikenda, da bi Severna Koreja mogla da sledi libijski model nuklearnog razoružanja.

 8

TOKIO – Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale jer se ulagači plaše ubrzanja tempa povećanja kamata u SAD-u, a na oprezu su i zbog toga što je Sjeverna Koreja otkazala razgovore s južnim susjedom, što dovodi u pitanje i planirane razgovore između SAD-a i Sjeverne Koreje.

 

PJONGJANG - Sjeverna Koreja je rekla kako je suspendirala razgovore na visokoj razini s Južnom Korejom planirane za srijedu zbog američko-južnokorejskih vojnih vježba te zaprijetila otkazati summit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

 

Pentagon saopštio da je vojna vežba sa Južnom Korejom rutinska i odbrambenog karaktera, nakon što je zbog te vežbe Pjongjang otkazao sastanak s Južnom Korejom. Pukovnik Rob Mening rekao je da je cilj te vežbe da poboljša sposobnosti SAD i Južne Koreje da deluju zajedno, prenosi AP. Vežba je počela u ponedeljak i planirano je da traje do 25. maja.

 

Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit SAD i Severne Koreje na kome bi trebalo da se sastanu lideri dveju zemalja Donald Tramp i Kim Džong-un.

 

Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit SAD i Severne Koreje na kome bi trebalo da se sastanu lideri dveju zemalja Donald Tramp i Kim Džong Un.

 

PJONGJANG:  Severna Koreja saopštila je da je morala da otkaže razgovore sa Južnom Korejom na najvišem nivou, zbog toga što su održane vojne vežbe Južne Koreje i SAD, a zapretili su da će zbog tih vežbi otkazati samit sa SAD.

 

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da SAD nisu obaveštene o pretnji Severne Koreje da će otkazati samit sledećeg meseca

 

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da SAD nisu obaveštene o pretnji Severne Koreje da će otkazati samit sledećeg meseca.Tramp je rekao da će i dalje insistirati na denuklearizaciji Severne Koreje, preneo je Asošiejted pres.Severna Koreja zapretila je da će otkazati samit Trampa i vodje Kim Džon Una, navodeći da nije zainteresovana za "jednostrane" stvari."Nismo obavešteni o tome. Ništa nismo videli. Ništa nismo čuli. Videćemo se šta će se dogoditi", rekao je Tramp u Beloj kući gde je primio predsednika Uzbekistana.Upozorenje o otkazivanju samita koje je izneo zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje Kim Kje Gvan usledilo je nekoliko sati pošto je Pjongjang naglo otkazao sastanak s Južnom Korejom iz protesta zbog vojnih vežbi SAD i Južne Koreje."Nismo više zainteresovani za pregovore koji će se svesti na to da budemo saterani u ćošak i na jednostrane zahteve da se odreknemo nuklearki i ovo će nas primorati da preispitamo da li da prihvatimo samit Severna Koreja-S

 

Iza odluke Severne Koreje da se povuče iz razgovora sa južnim susedom stoji bojazan Kim Džong Una da ne prođe kao Moamer el Gadafi, piše BBC. Pjongjang je zbog vežbi Južne Koreje i SAD zapretio da će njihov lider Kim Džong Un odustati od samita s predsednikom SAD Donaldom Trampom. BBC navodi da su Pjongjang alarmirale tvrdnje Trampovog za savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, iznete u intervjuima tokom vikenda, da bi Severna Koreja mogla da sledi libijski model nuklearnog razoružanja.

 1

Američki predsednik, Donald Tramp, kaže da nije izvesno održavanje samita sa severno-korejskim liderom, Kim Džong Unom, i navodi da će nastaviti da insistira na de-nuklearizaciji Korejskog poluostrva. 

 

Samit dvije Koreje otkazan zbog zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje, saopćio Pyongyang.

 2

 2

PJONGJANG:  Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit SAD i Severne Koreje na kome bi trebalo da se sastanu lideri dveju zemalja Donald Tramp i Kim Džong-un.

 

Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit SAD i Severne Koreje na kome bi trebalo da se sastanu lideri dveju zemalja Donald Tramp i Kim Džong-un.

 

Američke vlasti nisu obaveštene o promeni stava Severne Koreje i nastavlju pripreme za sastanka Donalda Trampa i Kim Džong Una, saopštio je Stejt department. "Nastavljemo dalje s pripremama i nismo obavešteni o nekim promenama", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nojert.