Gaza i Izrael se nalaze "opasno blizu" novog rata posle nedavnih sukoba, upozorila je Evropska unija i pozvala da se životi civila ne dovode u opasnost.

 

Gaza i Izrael se nalaze "opasno blizu" novog rata posle nedavnih sukoba, upozorila je danas Evropska unija i pozvala da se životi civila ne dovode u opasnost.

 

Gaza i Izrael se nalaze "opasno blizu" novog rata posle nedavnih sukoba, upozorila je danas Evropska unija i pozvala da se životi civila ne dovode u opasnost."Eskalacija nasilja prethodnih dana opasno približava Gazu i Izrael novom ratu. Prvi prioriteti su održavanje primirja i nedovodjenja života civila u opasnost", rekla je portparolka spoljnopolitičke službe EU.Jedan palestinski bolničar je danas ubijen tokom protesta na granici Izraela i Gaze.U noći izmedju srede i četvrtka je došlo do najžešćih sukoba od rata 2014.EU je kao "neprihvatljivo" ocenila hamasovsko ispaljivanje raketa na jug Izraela kao i "druge nasilne i provokativne akcije Hamasa i drugih palestinskih ekstremista protiv Izraela", dok je Izrael pozvan na uzdržanost."Iako ima pravo da se brani, od Izraela se očekuje da nastavi da pokazuje uzdržanost i da učini sve da izbegne civilne žrtve u Gazi", navela je EU. Takodje, izraženo je žaljenje zbog "tragičnog gubitka" trudne Palestinke i njenog deteta.EU je do sada pružal

 

Gaza i Izrael se nalaze "opasno blizu" novog rata posle nedavnih sukoba, upozorila je Evropska unija i pozvala da se životi civila ne dovode u opasnost. "Eskalacija nasilja prethodnih dana opasno približava Gazu i Izrael novom ratu. Prvi prioriteti su održavanje primirja i nedovodjenja života civila u opasnost", rekla je portparolka spoljnopolitičke službe EU.

 11

Palestinski zvaničnici su rekli da su izraelske snage ubile jednog bolničara tokom protesta na granici Izraela i pojasa Gaze, dok se i Izrael i islamistički Hamas pridržavaju primirja.

 

Vojno krilo Hamasa dogovorilo je primirje s Izraelom da bi se zaustavila eskalacija sukoba u Pojasu Gaze. Prekid vatre na snazi je od ponoći.