Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da je EU uspela da prevaziđe ekonomsko-finansijsku krizu. Ipak, on upozorava da je "svet rovitiji nego ikad" i da EU može zaštiti svoje građane od terorizma, ilegalne imigracije i nesloge, samo ako više ujedini.

 

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je EU da promoviše ulogu evra kao međunarodne valute. Preduslov za to je, kako je rekao, produbljivanje ekonomske i monetarne unije 28-članog bloka.

 

Predsednik EK najavljuje da će ojačati granice EU, zalaže se za novi trgovinski sporazum sa Afrikom, ali i za jačanje međunarodne uloge EU. "Potrebna nam je definicija pristupanja zemalja Zapadnog Balkana. U suprotnom, drugi bi mogli to da iskoriste i oblikuju naše susedstvo", izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

 

Predsednik EK Žan Klod Junker je u svom govoro o Stanju Unije pozvao EU na veće jedinstvo u svim oblastima unutrašnje i spoljne politike. Predsednik Evropske komisije je u godišnjem obraćanju pred Evropskim parlamentom naglasio važnost većeg jedinsitva EU.