Francuska policija privela je više od 700 srednjoškolaca danas, četvrtog dana gimnazijskih protesta koji su i danas bili obeleženi brojnim incidentima, rekao je za Frans pres izvor Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Vlasti Francuske se plaše da će pokret „žuti prsluci“ pokušati da izvede državni udar, piše „Figaro“. Francuski premijer Eduar Filip rekao je da će 89.000 pripadnika snaga bezbednosti biti raspoređeno širom zemlje u subotu, za kada su najavljeni novi protesti "žutih prsluka".

 

Francuske vlasti pripremju se za mogućnost velikog nasilja u subotu kada su najavljeni novi protesti u glavnom gradu Parizu u okviru pokreta "žuti prsluci" gde za sada ne reaguju na pozive na smirenost.Vlasti pripremaju policijska pojačanja, radnje na aveniji Šanzelize biće zatvorene iz predostrožnosti u subotu kao i desetine pariskih muzeja i turističke atrakcije, uključujući i Ajfelovu kulu.U Bordou, velikom gradu na jugozapadu takodje pogodjenom nasilnim okršajima izmedju policije i demonstranata, vlasti su najavile da će biti zatvoreno desetak javnih i kulturnih prostora.Pojačanja će biti mobilisana u celoj Francuskoj, uz 65.000 policajaca i žandarma koliko ih je bilo prisutno na terenu prošlog vikenda, najavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner."Imamo razloga da strahujemo od velikog nasilja", upozoreno je večeras iz francuskog predsedništva. Pokret "Žuti prsluci" koji je počeo sa protestima pre tri nedelje odbacio je prve ustupke vlade ocenjene kao nedovo

 

Partije francuske levice zahtevaju da se izglasa nepoverenje vladi francuskog predsednika Emanuela Makrona usred nasilnih protesta koji vladaju u toj zemlji. AP prenosi da stranke levice ostavljaju po strani svoje razlike i obećavaju da će podneti zahtev donjem domu francuske skupštine u ponedeljak.

 

Francuski premijer Eduar Filip izjavio je da je otvoren za nove mere u korist radnika s najnižim zaradama, a to je poručio u trenutku kada se vlada priprema za suočavanje s još jednom rundom protesta "žutih prsluka" u Parizu u subotu.

 

Demokratija je u Francuskoj zamenila monarhiju, ali kultura naroda koji na ulicama Pariza izliva svoj gnev zbog nejednakosti nije se promenila. Danas bi se mogle povući paralele između predsednika Emanuela Makrona i kralja Luja XVI, koji je 1789. bogataše poštedeo poreza i to skupo platio, navodi AP.

 

U Francuskoj su danas odložene još dve fudbalske utakmice prve lige iz bezbednosnih razloga zbog antivladinih protesta širom zemlje.

 

Premijer Francuske u parlamentu je rekao da se "od povećanja poreza sada odustaje" u budžetu za 2019. godinu i poručio da je vlada "spremna za dijalog"

 

Iako je predsednik Emanuel Makron odustao od povećanja cene goriva, strah vlasnika prodavnica i restorana u Parizu ne jenjava, jer su zakazani novi protesti. Policijski sindikati i lokalni zvaničnici danas će održati hitan sastanak s ciljem da se dogovore o strategiji za taj dan, a razne grupe demonstranata dele planove preko društvenih mreža, prenela je agencija AP.

 

'Imamo razloga sumnjati da bi moglo uslijediti veliko nasilje', objavio je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

 

Iako je vlast definitivno popustila u odnosu na prvobitne zahteve, to više nije tema u Francuskoj

 

Lider najveće francuske opozicione stranke Republikanci zatražio je danas uvođenje vanrednog stanja u zemlji, jer se u subotu očekuju novi protesti Žutih prsluka.

 

Francuski predsednik Emanuel Makron povukao je danas predlog za povećanje poreza na gorivo posle višenedeljnih protesta širom zemlje i najvećih nereda koje je Pariz video u više decenija.

 

Francuski premijer Eduar Filip rekao je danas da će 89.000 pripadnika snaga bezbednosti biti raspoređeno širom zemlje u subotu, za kada su najavljeni novi protesti "žutih prsluka"

 

Francuske vlasti pripremaju se za mogućnost velikog nasilja u subotu kada su najavljeni novi protesti u glavnom gradu Parizu u okviru pokreta "Žuti prsluci" gde za sada ne reaguju na pozive na smirenost.

 

Francuske vlasti pripremju se za mogućnost velikog nasilja u subotu kada su najavljeni novi protesti u glavnom gradu Parizu u okviru pokreta "žuti prsluci" gde za sada ne reaguju na pozive na smirenost.

 

Francuska vlada odustaje od povećanja poreza na gorivo u 2019. godini, koje je prethodno bilo suspendovano na šest meseci, saopštio je sinoć francuski premijer Eduar Filip.

 

Francuska će oporezivati digitalne divove čak i ako se ne postigne dogovor o uvođenju takvog poreza na nivou EU, kaže ministar finansija Bruno Le Mer.

 

Francuski premijer Eduar Filip rekao je danas da će 89.000 pripadnika snaga bezbednosti biti raspoređeno širom zemlje u subotu, za kada su najavljeni novi protesti žutih prsluka.

 

Iako je francuski predsednik Emanuel Makron odustao od povećanja cene goriva, strah vlasnika prodavnica i restorana u Parizu ne jenjava, jer su u subotu zakazani novi protesti. Policijski sindikati i lokalni zvaničnici danas će održati hitan sastanak s ciljem da se dogovore o strategiji za taj dan, a razne grupe demonstranata dele planove preko društvenih...Pročitaj više The post Francuska: Strah uoči novih protesta appeared first on 24 sata | Online izdanje besplatnih novina.

 

Iako je francuski predsednik Emanuel Makron odustao od povećanja cene goriva, strah vlasnika prodavnica i restorana u Parizu ne jenjava, jer su u subotu zakazani novi protesti.

 

Iako je francuski predsednik Emanuel Makron odustao od povećanja cene goriva, strah vlasnika prodavnica i restorana u Parizu ne jenjava, jer su u subotu zakazani novi protesti.

 

Neki predstavnici demonstranata u Francuskoj pozivaju na nastavak protesta, tražeći povećanje minimalne zarade.

 

Američki predsednik Donald Tramp poručio je danas da odluka predsednika Francuske Emanuela Makrona da odložži povećavanje cena goriva usled ogromnih protesta u zemlji, opravdava i njegovu odluku da se povuče iz sporazuma o klimatskim promenama, javljaju agencije.

 

Francuski demonstranti pozdravili su odluku predsednika Emanuela Makrona o odustajanju od povećanja poreza na gorivo, planiranog za iduću godinu. "Mislim da je odluka doneta prekasno", rekla je za AP portparolka "žutih prsluka" Žaklin Muro.