Predsednik SAD Donald Tramp po svemu sudeći vodi svoj lični svetski rat protiv bezmalo svih lidera koji su učestvovali na završenom Samitu zemalja članica NATO. Nakon što je tokom prvog dana skupa izneo niz oprečnih stavova o politici nemačke kancelarke Angele Merkel, od toga da je Berlin zarobljenik Rusije pa do kasnijeg sastanka sa njom, koji je ocenio kao sjajan, juče je ponovo udario na Nemce. On je u stilu apsolutnog gospodara kao ultimatum postavio povećanje evropskih izdataka za NATO ili će Amerika, kako je rekao, pod njegovom vlašću krenuti svojim putem.

 

I pored oštrih tonova u protekla dva dana, Samit NATO u Briselu okončan mnogo mirnije nego što je počeo. Predsednik SAD: Članice povećale posvećenost davanjima za odbranu, sve se na kraju sklopilo

 

Posle prvog dana samita NATO-a u Briselu postaje jasno: spora je bilo, ali potpunog razdora nema. Nakon ljutitog govora predsednika SAD Trampa, učesnici samita postigli su dogovor o zajedničkoj završnoj deklaraciji.

 

Oštar ton kojim je američki predsednik Donald Tramp razgovarao sa saveznicima prvog dana samita NATO-a u Briselu nije se promenio ni danas. Naprotiv, Tramp ih je ponovo napao zbog izdvajanja za odbranu i evropske trgovinske prakse. Ipak, novinarima je posle samita rekao da SAD ostaju čvrsto posvećene NATO-u, iako je "izuzetno nesrećan" zbog toga što zemlje članice ne ispunjavaju obećanje u vezi sa izdvajanjima za odbranu.

 

U Brisel je burno i drugog dana samita NATO. Američki predsednik Donald Tramp ponovo je napao saveznike zbog "male potrošnje" na odbranu i evropske trgovinske prakse. Pretnja izlaskom iz Alijanse?

 

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas u Briselu da američka posvećenost NATO "ostaje vrlo jaka" ali i dodao da je "izuzetno nezadovoljan" sa potrošnjom na odbranu.

 

Uprkos tome što je kritikovao NATO i juče objavio nekoliko negativnih tvitova, izgleda kao da se Tramp predomislio u vezi sa izlaskom SAD iz saveza

 

Američki predsednik Donald Tramp danas je ponovo kritikovao ostale članice NATO-a i trgovinsku praksu EU na sastanku iza zatvorenih vrata tokom samita Alijanse u Briselu

 

Ton kojim je američki predsednik Donald Tramp juče razgovarao sa saveznicima nije se promenio ni drugog dana samita NATO-a u Briselu. Naprotiv, Tramp je ponovo napao svoje saveznike zbog izdvajanja za odbranu i evropske trgovinske prakse, javlja "Rojters".

 

BRISEL: Američki predsednik Donald Tramp danas je ponovo napao svoje saveznike zbog potrošnje na odbranu i evropske trgovinske prakse tokom zatvorene sednice drugog dana NATO samita, rekla su dva izvora agenciji Rojters.

 

Američki predsednik Donald Tramp stigao je danas u sedište NATO u Briselu, gde se održava drugi dan samita Alijanse, ali sa više od sat vremena zakašnjenja.

 

Američki predsednik pritiska evropske zemlje da više ulažu u odbranu i kritikuje ih zbog trgovinskih sporazuma za koje kaže da su nepravedni prema SAD

 

Američki predsednik Donald Tramp nastavio je da preko "Tvitera" napada članice NATO-a zbog njihovih izdavajanja za odbranu. Tramp je sa pozamašnim zakašnjenjem stigao u sedište Alijanse na drugi dan samita, ali agencija napominju da ipak nije stigao poslednji.

 

Članice NATO pokušaće u Briselu da smire napetu atmosferu od prethodnog prvog dana samita i da se koncentrišu na pitanja Avganistana i Ukrajine. Prvog dana samita dominirali su zahtevi američkog predsednika Donalda Trampa koji je oštro kritikovao saveznike SAD zbog nedovoljnog izdvajanja za budžet Alijanse i zatražio da oni udvostruče vojna davanja sa dva odsto, koliko su se obavezali, na četiri odsto od njihovog BDP-a.

 

Istočne članice NATO su prihvatile poruke Donalda Trampa sa samita NATO, koje su uznemirile mnoge na Zapadu.

 8

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je predsednik SAD Donald Tramp, uprkos pretećem pristupu na danas završenom samitu alijanse, uticao na obavezivanje članica da povećaju svoja izdvajanja za odbranu.Stoltenberg je danas rekao da "jasna poruka predsednika Trampa ima uticaj", navodi Asošiejted pres.Od stupanja na dužnost predsednika, Tramp je kritikovao većinu članica NATO što ne troše više za odbranu i vršio pritisak na njih da počnu to da čine.Stoltenberg je naveo da je Trampov pristup dao rezultate, navodeći da su saveznici dogovorili izdvajanje dodatne 41 milijarde dolara za odbranu.Po završetku dvodnevnog samita alijanse u Briselu, Tramp je danas rekao da američka posvećenost NATO "ostaje vrlo jaka" i pozdravio preuzete obaveze saveznika da povećaju izdvajanja za odbranu.U zajedničkoj izjavi sa samita NATO potvrdjena je obaveza koju su članice preuzele 2014. godine, posle ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim, da će početi na vojsku da troše više kako im

 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je, nakon samita Alijanse u Briselu, da je poziv predsednika SAD Donalda Trampa saveznicima da troše više na odbranu imao jasan uticaj i učinio NATO snažnijim, prenosi Rojters.

 

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je "veoma stabilni genije" i proglasio sopstvenu pobedu na samitu NATO koji je danas okončan u Briselu, prenosi Rojters.

 

Američki predsednik Donald Tramp danas je ponovo napao svoje saveznike zbog potrošnje na odbranu i evropske trgovinske prakse tokom zatvorene sednice drugog dana NATO samita, rekla su dva izvora agenciji Rojters.

 

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas u Briselu da američka posvećenost NATO "ostaje vrlo jaka" ali i dodao da je "izuzetno nezadovoljan" potrošnjom na odbranu.

 

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da su članice NATO iskazale spremnost da izdvajaju više novca za vojsku i odbranu. Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su na vanrednoj sednici NATO "svi pokazali jasnu opredeljenost za NATO".

 

Završena zatvorena sednica članica NATO saveza, koja je održana zbog Trampove tiranije, kako su ocenile agencije. Američki predsednik poručio: NATO je sjajan. Podsetimo, izvori agencije AP i Rojters javili su da je zbog tiranije koju je sprovodio američki predsednik Donald Tramp, najpre tvitovima, a zatim i oštrim stavovima drugog dana samita NATO članica u Briselu, od Ukrajine i Gruzije, inače partnera NATO, zatraženo da napuste sednicu kako bi se ona nastavila iza zatvorenih vrata.

 

BRISEL: Američki predsednik Donald Tramp danas je ponovo napao svoje saveznike zbog potrošnje na odbranu i evropske trgovinske prakse tokom zatvorene sednice drugog dana NATO samita, rekla su dva izvora agenciji Rojters.

 

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas u Briselu da američka posvećenost NATO "ostaje vrlo jaka" ali i dodao da je "izuzetno nezadovoljan" sa potrošnjom na odbranu.Tramp je na konferenciji za novinare, danas po završetku Samita NATO, rekao da je preneo svojim kolegama da će biti "vrlo nesrećan" ako ne povećaju svoje obaveze prema Alijansi.On je rekao da su verovatno SAD plaćale "90 odsto troškova NATO" i dodao da je "izuzetno nezadovoljan s onim što se dešava i da su oni znatno povećali svoje obaveze".Danas je, drugog i poslednjeg dana samita NATO u Briselu, sazvana hitna vanredna sednica zbog Trampovih ponovljenih kritika na nedovoljno izdvajanje zemlaja članica NATO za odbranu. Tramp je na sastanku posvećenom Ukrajini i Gruziji ponovo pokrenuo pitanje vojske, rekao je jedan izvor i onda je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sazvao hitan odvojen sastanak posvećen toj temi. Izveštaji sa Samita govorili su da je Tramp zapretio da će povući SAD iz Alijanse tokom spora oko

 

Predsednik SAD DOnald Tramp nastavio je da napada članice EU zbog trošenjanovca i trgovine, drugog dana samita NATO u Briselu. Zatražena zatvorena sednica. Kako su rekla dva izvora za agenciju Rojters, kada su ostale članice NATO saveza videle kuda stvar vodi, zemlje partneri NATO-a, koje nisu članice alijanse, Ukrajina i Gruzija, zamoljene su da napuste sednicu, koja se potom nastavila iza zatvorenih vrata.

 

Američki predsednik Donald Tramp nastavio je i danas sa napadima na članice NATO u vezi njihovog izdvajanja za odbranu, uoči susreta sa liderima vojne Alijanse drugog dana samita u Briselu.

 

Američki predsednik Donald Tramp nije zapretio povlačenjem iz NATO, uprkos teškim rečima koje je…