Američki državni sekretar Majk Pompeo stigao je u Budimpeštu, prvu stanicu višednevne posete centralnoj Evropi. Na vrhu njegove agende je "zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država zbog rasta uticaja Kine i Rusije u tom regionu".

 

Američka vlada će nastaviti istragu o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo tokom današnje posete Mađarskoj.

 

Amerika ne zataškava ubistvo, izjavio je američki državni sekretar.

 

Vašington ne pokušava da zataška slučaj ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, rekao je danas američki državni sekretar Majk Pompeo."Amerika ne zataškava ubistvo", rekao je Pompeo u odgovoru na novinarsko pitanje za vreme posete Budimpešti.Američki predsednik Donald Tramp oglušio se o pozive Kongresa SAD da se izjasni o ulozi saudijskog prestolonaslednika Mohameda ben Salmana u tom ubistvu.Kongres je dao Trampu rok do petka da zauzme stav o tom pitanju. Demokratski i republikanski senatori su 10. oktobra aktivirali zakon koji daje američkom predsedniku 120 dana da se izjasni o ulozi saudijskog prestolonaslednika Mohameda ben Salmana u tom ubistvu.Tramp je odbacio taj ultimatum a njegovo okruženje se pozvalo na raspodelu vlasti."Američka administracija predano radi na tom pitanju i nastaviće da traži da svi zvaničnici polože račune, u zavisnosti od elemenata sa kojim raspolaže", rekao je Pompeo.Ubistvo saudijskog novinara početkom oktobra u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu b

 

WASHINGTON - Američki državni tajnik Mike Pompeo danas počinje petodnevnu europsku turneju na kojoj bi se, kako najavljuju američki dužnosnici, trebao pokušati suprotstaviti ruskom i američkom utjecaju na tom području.

 

Vašington ne pokušava da zataška slučaj ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, rekao je danas američki državni sekretar Majk Pompeo.

 

Američka vlada će nastaviti istragu o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo tokom posete Mađarskoj. "Amerika ne prikriva ubistvo", rekao je Pompeo i dodao da će SAD preduzeti više akcija da se izvedu pred lice pravde odgovorni za Kašogijevu smrt, preneo je Rojters.

 

'Amerika ne zataškava ubistvo', izjavio je američki državni sekretar.

 

U obostranom je interesu poboljšanje političkih odnosa Mađarske i Sjedinjenih Američkih Država, kao i veći uticaj Vašintona u regionu – izjavili su na zajedničkoj konferenciji za novinare ministar spoljne trgovine i diplomatije Peter Sijarto i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je danas doputovao u jednodnevnu posetu Budimpešti.

 

Osim Slovačke i Mađarske, američki državni sekretar Pompeo će posjetiti Poljsku, Belgiju i Island.