Jehovini svedoci najavili su da će se žaliti na odluku suda. Rusi počeli borbu protiv Jehovinih svedoka

 11

BRISEL - Jehovinim svedocima, kao i svim religijskim grupama mora da bude omogućeno da mirno i bez smetnje uživaju svoja verska prava, saopštila je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini povodom jučerašnje odluke Vrhovnog suda Rusije da zabrani aktivnosti Jehovinih svedoka na svojoj teritoriji osnovu optužbi o „ekstremizmu”. Ta odluka mogla bi da otvori mogućnost da se pripadnici…

 

Vrhovni sud Rusije saopćio je da se Jehovini svjedoci trebaju smatrati ekstremističkom organizacijom. Time je prvi put u po ruskom zakonu zabranjen rad jednoj registriranoj vjerskoj organizaciji.

 1

Vrhovni sud Rusije presudio je da Jehovini svjedoci svu svoju imovinu moraju predati državi.

 3

Ruski Vrhovni sud doneo je danas odluku kojom se Jehovini svedoci prepoznaju kao "ekstremistička organizacija" i kojom se obustavlja aktivnost te grupe na teritoriji Rusije.

 50

Nemačka vlada izrazila je zabrinutost zbog odluke Vrhovnog suda Ruske Federacije da Jehovine svedoke proglasi ekstremističkom organizacijom i zabrani sve njene aktivnosti.

 1

U saopštenju Mogerinijeve navodi se i da Evropska unija nastavlja da promoviše slobodu veroispovesti kao pravo koje može da uživa bilo ko bilo gde

 1

Predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini osudila je odluku Rusije da zabrani aktivnosti Jehovinih svjedoka.   "Odluka Vrhovnog suda Ruske Federacije da zabrani aktivnosti Administrativnog centra Jehovinih svjedoka u Rusiji zbog 'ekstremizma' mogla bi omogućiti krivični progon Jehovinih svjedoka samo na osnovu prakticiranja vjere", saopćeno je iz Ureda visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.   Mogherini je kazala da Jehovini svjedoci, poput svih drugih vjerskih skupina, moraju biti u mogućnosti da na miru uživaju slobodu okupljanja bez ometanja, što im je zagarantovano Ustavom Ruske Federacije, kao i međunarodnim obavezama Rusije i međunarodnim standardima za ljudska prava.   "Evropska unija nastavlja da promiče slobodu religije ili vjerovanja kao prava koje imaju svi i svugdje, na osnovu principa jednakosti, nediskriminiranja i univerzalnosti", navodi se u saopćenju Iz Ureda Mogherini.

 1

Odluka će uticati na oko 175.000 pripadnika Jehovinih svedoka na teritoriji Ruske Federacije

 147