Senat savezne američke države Alabama usvojio je jedan od najstrožih zakona o abortusu u SAD. Prema njegovim odredbama, lekaru koji obavi prekid trudnoće preti kazna doživotnog zatvora.

 

Senat savezne američke države Alabama usvojio je jedan od najstrožih zakona o abortusu u SAD, prema kome bi lekaru koji bi obavio prekid trudnoće pretila kazna doživotnog zatvora.

 

 

Senat američke države Alabame usvojio je zakon kojim se zabranjuje abortus, sa vrlo malo izuzetaka, što će biti najoštriji zakon o abortusu u Americi kada ga guvernerka Alabame potpiše.Senat Alabame u kome većinu imaju republikanci glasao je sinoć sa 25 prema šest glasova za to da se abortus u bilo kojoj fazi trudnoće smatra krivičnim delom kažnjivim sa 99 godina zatvora ili doživotnim zatvorom onom ko vrši abortus.Jedini izuzetak bio bi ako je zdravlje žene ozbiljno ugroženo. Senatori su odbili predlog da se kao izuzetak uzmu slučajevi silovanja ili incesta. Podnosilac zakona republikanka Teri Kolins rekla je da očekuje da će guvernerka države Kej Ajvi potpisati zabranu abortusa, čime će to postati zakon.Guvernerka nije dala naznake kako će odlučiti. Zakon je ranije je usvojen u predstavničkom domu te američke države. Pristalice zakona kažu da je on namenjen suprotstavljanju istorijskoj odluci američkog Vrhovnog suda iz 1973, tzv. odluci Rou protiv Vejda prema kojoj je na nacionalnom

 

MONTGOMERI: Zakonodavci u Alabami odobrili su zabranu skoro svih abortusa i ako republikanska guvernerka Kej Ajvi potpiše tu meru, ova američka država će imati najstroži zakon o abortusu u SAD.

 

Senat američke države Alabame usvojio je zakon kojim se zabranjuje abortus, sa vrlo malo izuzetaka, što će biti najoštriji zakon o abortusu u Americi kada ga guvernerka Alabame potpiše.

 

Američka savezna država Alabama usvojila je gotovo potpunu zabranu abortusa, navodi AP.