Američki predsednik Donald Tramp potpisao je večeras ukaz kojim su predvidene kaznene mere za strano mešanje u izbore u SAD, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednosti Džon Bolton.

 

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je večeras ukaz kojim su predvidjene kaznene mere za strano mešanje u izbore u SAD, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednosti Džon Bolton.Kako se približavaju parlamentarni izbori u novembru, "primetili smo neke znake, ne samo od Rusije, već i od Kine, kao možda i od Irana i čak Severne Koreje", rekao je šef američke obaveštajne službe Den Kouts (Dan Coats).Bolton je rekao da se uredba odnosi na zaustavljanje kampanje dezinformacija i  pokušaja manipulacije izborima.Kouts je dodao da je cilj uredbe da se spreči bilo kakvo mešanje u izbore.Tramp je bio na meti kritika da nije "ozbiljno shvatio" pretnje američkom izbornom sistemu posle navodnog ruskog mešanja u predsedničku kampanju 2016. godine, što je Rusija demantovala u nekoliko navrata.

 

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je večeras ukaz kojim su predviđene kaznene mere za strano mešanje u izbore u SAD, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednosti Džon Bolton.

 1