Na prijedlog predsjednika Porošenka, ova mjera dobila je podršku 277 poslanika, a potrebni minimum je bio 226.

 4

Ukrajinski parlament je danas simbolično otkazao sporazum o prijateljstvu i saradnji sa Rusijom, posle više od četiri godine krize i posle otvorenog vojnog sukoba u moruzu Kerč krajem novembra.

 

Ukrajinski parlament je danas simbolično otkazao sporazum o prijateljstvu i saradnji sa Rusijom, posle više od četiri godine krize i posle otvorenog vojnog sukoba u moruzu Kerč krajem novembra. Na predlog predsednika Petra Porošenka, ta mera koja će stupiti na snagu aprila iduće godine, dobila je podršku 277 poslanika, a potrebni minimum je bio 226. Ukrajina odbija da obnovi ovaj ugovor, koji je stupio na snagu aprila 1999. godine i trebalo bi da bude automatski produžen svakih deset godina. Rusija je 25. novembra zaplenila tri mala ukrajinske vojna broda kada su pokušali da iz Crnog mora prodju u Azovsko, i zarobila 24 mornara. To je bio prvi otvoren vojni sukob Moskve i Kijeva od ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine kada je počeo oružani sukob proruskih separatista i vladinih snaga u istočnoj Ukrajini. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da je izazvala rat u kojem je poginulo više od 10.000 ljudi, i da vojno podržava separatiste, što Moskva žestoko odbija uprkos brojni

 

Ukrajinski šef diplomatije u obraćanju na Ministarskoj konferenciji OEBS u Milanu, rekao da je ovo peti uzastopni ministarski sastanak OEBS-a na kome na dnevnom redu dominira destabilizirajuće ponašanje Rusije

 

 

Ukrajinska Vrhovna rada podržala je odluku predsednika Petra Porošenka da ukine sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu sa Rusijom. "Sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Ukrajine i Rusije biće ukinut 1. aprila 2019. godine", navodi se u saopštenju o predlogu, prenosi Tas.

 

U Rusiji taj zakon smatraju još jednom predizbornom provokacijom Petra Porošenka

 

Ukrajinski parlament je danas simbolično otkazao sporazum o prijateljstvu i saradnji sa Rusijom, posle više od četiri godine krize i posle otvorenog vojnog sukoba u moruzu Kerč krajem novembra.

 

Ukrajinski šef diplomatije Pavlo Klimkin zatražio je danas "brz i snažan odgovor" od medjunarodne zajednice na "akt nasilja" koji je počinila Rusija prema njegovoj zemlji 25. novembra u Kerčkom moreuzu.Klimkin je u obraćanju na Ministarskoj konferenciji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Milanu, rekao da je ovo peti uzastopni ministarski sastanak OEBS-a na kome na dnevnom redu dominira destabilizirajuće ponašanje Rusije."To predstavlja veliku pretnju za evropsku bezbednost", rekao je Klimkin i dodao da se Rusija ove godine nije povukla nego je naprotiv "proširila svoje agresivno delovanje".Rusija je 25. novembra zaplenila tri ukrajinska ratna broda koji su pokušali da prodju kroz Kerčki moreuz  iz Azovskog u Crno more, i zarobila 24 članova posade. To je bilo prvo otvoreno vojno sukobljavanje izmedju Moskve i Kijeva od kada je Rusija pripojila Krim 2014. i od početka oružanog sukoba u istočnoj Ukrajini izmedju ukrajinskih provladinih snaga i proruskih separatista,

 

Ukrajinska skupština odlučila je da ne produžuje Sporazum o prijateljstvu i saradnji sa Rusijom nakon 1. aprila 2019. godine. Odgovarajući dokument je na zasedanju u četvrtak podržalo 277 poslanika, gde je potreban minimum od 226 glasova.

 

Ukrajinska Vrhovna Rada podržala je odluku predsednika Petra Porošenka da ukine sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu sa Rusijom.