Šta je Aktuelno|net?

Aktuelno|net je sajt čija je funkcija indeksiranje, brzo pretraživanje i kategorisanje najznačajnijih aktuelnih vesti dana koje su plasirane na informativnim sajtovima u Srbiji.

Aktuelno.net na svojim stranicama prikazuje samo naslov, izvor i sažetak vesti, dok linkovi upućuju posetioce na sajt samog izvora gde mogu pročitati članak u celini.

Kako radi Aktuelno|net?

Aktuelno|net radi na principu prikupljanja različitog informativnog sadržaja preko globalnih pretraživača (Google, Yahoo, Bing), RSS kanala i pomoću metode indeksiranja (eng. crawling).

  • Kategorizacija vesti i računarski algoritmi
Pretraga vesti, njihovo sakupljanje i grupisanje po sličnosti u jedan skup, tzv. klaster, vrše se uz pomoć posebnih računarskih algoritama. To znači da prilikom sortiranja, odabira „top vesti“ kategorije (rangiranja) i odabira „nosioca“ klastera ljudski faktor ne učestvuje. Faktori koji utiču su brojni, a najvažniji su vreme objavljivanja vesti i njena relevantnost.

  • Pregled vesti po temi (tematski klasteri)
Vest prikazana na sajtu sadrži naslov, kratak prikaz i izvor. Čitalac ima mogućnost da se informiše o određenom dešavanju klikom na ikonicu , koja pokazuje broj sličnih objavljenih vesti i kojom se otvara ceo klaster. U odabranoj temi, odnosno tematskom klasteru, čitaocu je omogućeno da u padajućem meniju, u gornjem desnom uglu, bira i željeni izvor (Novosti, B92, Blic, Kurir, itd.). Klikom na naslov on se direktno prebacuje na sajt portala.

Zašto ovo radimo/Naša misija?

Imajući u vidu dinamični životni ritam današnjeg društva i ogromnu količinu dostupnog informativnog sadržaja, želeli smo da omogućimo da brzim i efikasnim pregledom čitaoci uvek budu u toku sa najaktuelnijim vestima.

S obzirom da neprestano radimo na poboljšanju funkcionalnosti sajta, računarskih algoritama i dodavanju novih izvora, ukoliko uvidite bilo kakve nelogičnosti i nepravilnosti ili imate nekakav konstruktivni predlog, kontaktirajte nas.

Copyright/DMCA

Za sve 'copyright' i 'DMCA' primedbe, obratite se originalnom izvoru. Kao sto je već navedeno, Aktuelno|net ne objavljuje svoje autorske vesti, već radi indeksiranje, brzo pretraživanje i kategorisanje najznačajnijih vesti koje su plasirane na informativnim sajtovima u Srbiji. Linkovi upućuju posetioce na sajt samog izvora gde mogu pročitati članak u celini.