Nobelovu nagradu za književnost za 2018. godinu dobila je poljska književnica Olga Tokarčuk, a za 2019. austrijski pisac Peter Handke, saopštila Švedska kraljevska akademija.

 

Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dobio je austrijski pisac Peter Handke, a za 2018. poljska književnica Olga Tokarčuk, saopštila je Švedska akademija.

 

STOKHOLM: Nobelovu nagradu za književnost za 2018. godinu dobila je poljska književnica Olga Tokarčuk, a za 2019. austrijski pisac Peter Handke.

 

Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodeljena je austrijskom piscu Peteru Handkeu, saopštila je danas Švedska akademija.Istovremeno sa nagradom za 2019. danas je dodeljena i nagrada za 2018. pošto je bila odložena zbog skandala u Švedskoj akademiji koja je dodeljuje.Tako je Nobelovu nagrada za književnost za 2018. godinu dobila poljska spisateljica Olga Tokarčuk. Prvu Nobelovu nagradu za književnost, 1901. godine, dobio je francuski pisac Sili Pridom.

 

Poljska književnica Olga Tokarčuk dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2018. godinu, a Austrijanac Peter Handke ovim priznanjem ovenčan je za 2019. godinu, kako je saopštila Švedska akademija. Tokarčukova je nagrađena za „pripovednu imaginaciju koja enciklopedijskom strašću prevazilazi granice kao oblik života”, a Peter Handke za „književno umeće lingvističke ingenioznosti kojim je istražio periferna i specifična ljudska iskustva”.…

 

Nobelova nagrada za književnost za 2018. godinu dodeljena je poljskoj književnici Olgi Tokarčuk, dok je priznanje za 2019. godinu dodeljeno austrijskom autoru Peteru Handkeu.

 

Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dobio je austrijski pisac Peter Handke, a za 2018. poljska književnica Olga Tokarčuk, saopštila je danas Švedska akademija.