Austrijskom piscu Peteru Handkeu juče je na svečanoj ceremoniji u 16.30 časova u Stokholmu uručena Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu, a kao i u trenutku kada je u oktobru objavljeno njegovo ime, ponovo se digla prašina među onima koji ovu odluku Švedske akademije žele da ospore.

 

Austrijski pisac Peter Handke primio je u danas na ceremoniji u Stokholmu Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu, preneli su svetski mediji. Prezentaciju uoči uručenja nagrade Handkeu održao je profesor Andres Olson iz Švedske akademije koji je rekao da je Handke, koji već 30 godina živi u Francuskoj, slobodno odabrao da "piše u egzilu". Olson je takodje govorio o novom stilu proze koji je usvojio Handke a koji je uticao i na druge autore.Kako prenosi Radio slobodna Evropa, dok su učesnici ceremonije dodele nagrada stizali u stokholmsku koncertnu dvoranu desetine demonstranata protiv Handkea ih je dočekalo ispred sa plakatima na kojima je pisalo "Nema Nobela za lažne vesti".Mnogi su bojktovali ceremoniju i osudili odluke o dodeli nagrade Handkeu zbog njegovi prosrpskih stavova tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Pisac je u oktobru rekao da neće odgovarati na pitanja novinara koja se odnose na njegove prosrpske stavove."Ja sam pisac. Potičem od Tolstoja, Homera, Servantesa. Ost

 

STOKHOLM: Austrijskom piscu Peteru Handkeu i poljskoj spisateljici Olgi Tokarčuk uručene su danas Nobelova nagrada za književnost na svečanoj ceremoniji u Stokholmu.

 

  Švedska doktorka i novinarka Kristin Doktar koja je dobila Nobelovu nagradu 1988. godine za mir kao članica mirovnih snaga Ujedinjenih nacija vratila je ovo prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za literaturu austrijskom piscu Peteru Handkeu. Ona je govorila večeras pred stotinama okupljenih u švedskoj prestolnici u znak protesta protiv odluke...Pročitaj više

 

Austrijskom piscu Peteru Handkeu uručena je Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu na svečanoj ceremoniji upriličenoj u Švedskoj.

 

STOKHOLM: Austrijskom piscu Peteru Handkeu i poljskoj spisateljici Olgi Tokarčuk uručene su danas Nobelova nagrada za književnost na svečanoj ceremoniji u Stokholmu.