Više od osamdeset javnih ličnosti zatražilo je peticijom osudu kampanje iz Beograda kojom se "ugrožavaju mir i stabilnost".

 

BEOGRAD - Crna Gora izložena je pokušaju nasilne destabilizacije, ugrožavanju mira, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka, jednakosti građana i ravnopravnosti verskih zajednica, a nalogodavac tog pokušaja je vlast u Srbiji, ocenilo je u apelu koji je medijima dostavio Helsinški odbor za ljudska prava, 88 javnih ličnosti.

 

Više od 80 intelektualaca s prostora bivše Jugoslavije u ponedeljak se apelom obratilo međunarodnoj javnosti od koje traži da osudi "političku, crkvenu i medijsku kampanju" iz Beograda kojom se "ugrožavaju mir i stalbilnost" u Crnoj Gori i regionu. U apelu koji potpisuje 86 intelektualaca, a povodom dešavanja izazvanih usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, ocenjuje se "nedopustivom pasivnost evropskih institucija i vlada demokratskih zemalja u osudi novog pokušaja destabilizacije Crne Gore na principima politike Slobodana Miloševića". "Političkom, crkvenom i medijskom kampanjom dezinformacija iz Beograda, koja se sprovodi i u Podgorici i Banjaluci, ozbiljno je ugrožen mir ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu. Država Crna Gora izložena je pokušaju nasilne destabilizacije: ugroženi su joj mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost građđana i ravnopravnost crkava i verskih zajednica", navodi se u pismu. Zakon o crkvama u C

 

Dok se protesti u crnogorskim gradovima nastavljaju, nekoliko desetina javnih ličnosti iz celog regiona, potpisalo je apel za osudu ugrožavanja Crne Gore od strane zvaničnog Beograda.

 

Stotinak intelektualaca s prostora bivše Jugoslavije danas se apelom obratilo medjunarodnoj javnosti od koje traži da osudi "političku, crkvenu i medijsku kampanju" iz Beograda kojom se "ugrožavaju mir i stalbilnost" u Crnoj Gori i regionu.U apelu koji potpisuje 86 intelektualaca s prostora bivše Jugoslavije, a povodom dešavanja izazvanih usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, ocenjuje se "nedopustivom pasivnost evropskih institucija i vlada demokratskih zemalja u osudi novog pokušaja destabilizacije Crne Gore na principima politike Slobodana Miloševića"."Političkom, crkvenom i medijskom kampanjom dezinformacija iz Beograda, koja se sprovodi i u Podgorici i Banjaluci, ozbiljno je ugrožen mir ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu. Država Crna Gora izložena je pokušaju nasilne destabilizacije: ugroženi su joj mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost gradjđana i ravnopravnost crkava i verskih zajednica", navodi se u pismu.Univerzi