Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Kube Bruno Rodrigez Parilja razgovarali su danas, telefonski, o modalitetima saradnje u oblasti zdravstva i dogovorili nastavak komunikacije radi što efikasnije borbe protiv virusa COVID-19.

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kritikovao je juče nedostatak solidarnosti EU, navodeći primer zdravstvenih radnika kojima ne dozvoljavaju da se vrate u Srbiju.

 

U ovom trenutku prioriteti ministarstva spoljnih poslova su ljudi koji se nalaze na aerodromima, ili graničnim prelazima i imaju problem sa povratkom u Srbiju, rekao je ministar Ivica Dačić i naglasio da će u sledećoj fazi na red doći oni koji žele da se vrate a nisu egzistencijalno ugroženi.

 

BEOGRAD: Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je nesumnjivo da će Kina ubuduće biti jedan od najpopularnijih partnera Srbije, kao zemlja koja se u kriznim vremenima, u situaciji širenja epidemije koronavirusa i pokušajima suzbijanja epidemije, ponašala prema Srbiji krajnje prijateljski.

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je za sutra u planu let za London, koji bi trebalo da preveze građane Srbije nazad u zemlju, dok se o drugom letu se još obavljaju konsultacije.

 

Ne raspolažem nikakvim saznanjima, niti je to moj delokrug rada da li ima novozaraženih u Vladi i ministarstvima, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

 

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović ocenio je da izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o srpskim državljanima iz inostranstva pokazuje da oni nisu "zarobljeni" u drugim državama samo zbog nemogućnosti da se organizuje njihov transport u Srbiju, već da je to na izvestan način odluka Vlade Srbije.Dačić je juče rekao da državljani Srbije imaju pravo da se vrate u svoju zemlju, ali da je sada problem epidemiološka situacija i u uslovima vanrednog stanja dolazi i do suspendovanja odredjenih prava zbog javnog zdravlja."U prilog takvom zaključku idu i informacije da pogranične službe drugih zemalja na granicama našim državljanima objašnjavaju da nemaju saglasnost matične države za povratak. U takvim okolnostima sve je veći broj državljana Srbije koji su prepušteni sami sebi, koji nemaju smeštaj, a ponestaje im novca za boravak u inostranstvu", rekao je Stefanović a saopštila je SSP.Istakao je da je obaveza Ministarstva spoljnih poslova da brine

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je nesumnjivo da će Kina ubuduće biti jedan od najpopularnijih partnera Srbije, kao zemlja koja se u kriznim vremenima, u situaciji širenja epidemije korona virusa i pokušajima suzbijanja epidemije, ponašala prema Srbiji krajnje prijateljski.

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je za sutra planiran let aviona za London kako bi srpske državljane prebacio u Srbiju.

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je za sutra u planu let za London, koji bi trebalo da preveze građane Srbije nazad u zemlju, dok se o drugom letu se još obavljaju konsultacije.

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine Branislav Blažić zaražen koronavirusom, kao i da je i u samoj zgradi Vlade i sali gde se održavaju sednice bio u kontaktu sa jednim krugom ljudi.