Međunarodni dan ljudskih prava ove godine – pod sloganom "U pravu si". I ovaj 10. decembar obeležava se u svetlu nejednakosti, diskriminacije i kršenja tih prava. U Srbiji su i dalje najugroženija prava osoba sa invaliditetom, Roma, starih ljudi, dece i žena.

 

Uzbunjivač Aleksandar Obradović dobitnik je ovogodišnjeg priznanja Kuće ljudskih prava povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, kao i Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI) i Marija Ratković jer je doprinela podizanju svesti o prevenciji raka grlića materice.

 

Uzbunjivač Aleksandar Obradović dobitnik je ovogodišnjeg priznanja Kuće ljudskih prava povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava, kao i Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI) i Marija Ratković jer je doprinela podizanju svesti o prevenciji raka grlića materice.Priznanje je umesto Aleksandra Obadovića koji je u kućnom pritvoru, primila je njegova supruga Katarina, prenevši njegovu zahvalnost i ocenu da prisustvujemo, kako je naveo u poruci, brojnim primerima kršenja ljudskih prava u Srbiji."Ljudska prava su kamen demokratije društva, medjutim to je u Srbiji samo reč", naveo je u poruci Obradović.U obrazloženju za dodelu priznanja navedeno je da se Obradović bori za pravo javnosti da zna kako se troši novac poreskih obveznika i kako posluje preduzeće od velikog značaja za bezbednost gradjana Srbije."Kada institucije postanu taoci privatnih interesa, onda postaju najveća pretnja i najstroža kazna. To je upravo najveća prepreka zaštiti ljudskih

 

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je Srbija napravila progres u polju ljudskih prava, ali da postoji određen broj problema koji mora da reši, poput pretnji novinarima, diskriminacije osoba s invaliditetom, nasilja u porodici i govora mržnje.

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poručila je da je Međunarodni dan ljudskih prava prilika da se ukaže na veliki broj građana koji ne ostvaruju svoja prava, kao i na cele grupe koje žive u siromaštvu, marginalizovane, isključene ili u riziku od diskriminacije.

 

Početkom meseca, u Srbiji je uvedena nova vrsta krivične sankcije, u pitanju je doživotni zatvor. Ubica deteta, počinilac obljube nad nemoćnim licem, trudnom ženom ili detetom sa smrtnim ishodom, biće osuđen na doživotnu kaznu zatvora, bez mogućnosti uslovnog otpusta. Stručnjaci upozoravaju na to da je deo zakona suprotan Ustavu, ali i konvencijama o zaštiti ljudskih prava.

 

Uzbunjivač Aleksandar Obradović dobitnik je ovogodišnjeg priznanja Kuće ljudskih prava povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, kao i Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI) i Marija Ratković jer je doprinela podizanju svesti o prevenciji raka grlića materice.

 

Direktorka Kancelarije za ljudska prava Suzana Paunović ocenila je danas da je Srbija u prethodnom periodu ostvarila napredak na polju poštovanja i ostvarivanja ljudskih prava. Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, danas je održana konferencija U pravu si! u organizaciji Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, a Paunović je istakla da su posebno vidljivi pozitivni trendovi na jačanju privrede.

 

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je Srbija napravila progres u polju ljudskih prava, ali da postoji odredjen broj problema koji mora da reši, poput pretnji novinarima, diskriminacije osoba s invaliditetom, nasilja u porodici i govora mržnje.Na konfereniji pod nazivom "U pravi si" povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava, Fabrici je rekao da progres u oblasti ljudskih prava nije došao odmah, već vremenom.Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da u Srbiji postoji dobar institucionalni okvir za unapredjenje ljudskih prava, kao i neophodna doza njegove fleksibilnosti kada je to potrebno."Uprkos napretku, postoji potreba za unapredjenje položaja posebno osetljivih grupa", rekla je Paunović.Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je da je do novembra ove godine ta institucija dobla 15 odsto žalbi više u odnosu na celu 2018. godinu."To može da znači da organi vlasti manje p