Rekonstruisana skulptura Pobednika, simbola Beograda, vraćena je na postament na Kalamegdanu posle 125 dana koliko je bila u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu.

 

Statua 'Pobednika' podignuta je na 13 metara visok postament na beogradskom Kalemegdanu, i u toku je pričvršćivanje konstrukcije. Postavljanje spomenika počelo je oko 11 sati i planirano je da će trajati oko dva sata. Zbog toga je tokom prepodneva Gornji grad Kalemegdanske tvrđave zatvoren za posetioce. 'Pobednik', jedan od simbola grada Beograda, bio je na restauraciji od oktobra 2019., a na beogradsku tvrđavu Kalemegdan vraćen je u četvrtak, 13. februara kada su građani imali priliku da ga vide izbliza. Statua Pobednika, visoka 4,25 metara i teška gotovo tonu, restaurirana je u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića, u gradu Smederevu, oko 70 kilometara od Beograda. Pobednik vraćen na Kalemegdan, u petak podizanje na postament Arhitekta Nevenka Novaković iz Zavoda za zaštitu spomenika rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su kompletni radovi na restauraciji koštali nešto više od 200.000 evra i da je spomenik morao da bude restauriran, jer je bio u lošem stanju. Upor

 

BEOGRAD: Statua "Pobednika" postavljena je danas na obnovljeno postolje na Kalemegdanu, na mestu gde stoji već 91 godinu. Kako su primetili mnogi koji su svedočili ovom svečanom događaju, postament je ostao kriv, međutim to neće ugrožavati stabilnost statue, potvrdila je odgovorni projektant iz Zavoda za zaštitu spomenika Nevenka Novaković.