Američki predsednik Donald Tramp čestitao je jubilej 800 godina autokefalnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

 

U Muzeju Srpske Pravoslavne Crkve večeras je otvorena izložba Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve, koja je deo centralne svečanosti obeležavanja ovog značajnog datuma srpske crkve, a patrijarh Irinej napomenuo je da izložba sadrži umetničke vrednosti koje su stvarane u srpskoj crkvi u osam vekova njenog trajanja.

 

Grupa od 14 vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC) je u pismu patrijarhu Irineju zatražila sazivanje redovne sednice jesenjeg Svetog Arhijerejskog Sabora zbog, kako navode, "skromnog" obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC, "zabrinutosti zbog eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije", ali i zbog odluke "da se prvi put u osmovekovnoj istoriji Crkve, Orden Svetog Save Prvog stepena dodeli jednom predsedniku Srbije".

 

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej poručio je sinoć da je SPC dočekala da proslavi veliki jubilej, osam vekova njene autokefalnosti, i to da crkva i država opet predstavljaju „dve ruke“, kao u vreme Nemanjića. „Zahvalni smo bogu što smo, posle mnogo praznog vremena i prilika dočekali da crkva i država predstavljaju dve ruke, gde...Pročitaj više

 

Američki predsednik Donald Tramp čestitao je jubilej 800 godina autokefalnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

 

U Muzeju Srpske pravoslavne crkve u čast jubileja, 800. godišnjice crkvene samostalnosti, priređena je izložba "Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve 1219-2019".

 

Srpska pravoslavna crkva i srpski narod obeležavaju jubilej - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.