Dok se u Hrvatskoj, bez izuzetka nastavlja odbijanje tužbi za povraćaj imovine srpskih preduzeća, srpski sudovi direktnom primenom Sporazuma o pitanjima sukcesije vraćaju imovinu hrvatskim preduzećima u Srbiji i tako, prema tumačenju stručnjaka, postupaju nesrazmerno načelu reciprociteta i suprotno pravom stavu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

 

1835 - Rođen je srpski kompozitor slovenačkog porekla Davorin Jenko, autor muzike za srpsku himnu Bože pravde, jedan od utemeljivača srpske muzičke kulture, član Srpske kraljevske akademije, horovođa i kapelnik Narodnog pozorišta u Beogradu. Komponovao je muziku za oko 90 komada s pevanjem. Dela: opereta Vračara, uvertire Kosovo, Srpkinja, Aleksandar, Đido, Milan, fantazija Prvo Doba Srbije, muzika za komade Blago cara Radovana, Dobrila i Milenko, Dušan Silni, Miloš Obrenović, Seoba Srbalja, Pribisav i Božana, Za veru i slobodu, Mladost Dositejeva, Markova sablja, Proslavljanje kneza Mihajla, Knez Dobroslav, Izbiračica, Krvni mir, Merima, Divlji lovac, Ljubavno pismo, Četiri miliona rubalja, Čestitam, Potera, Saćurica i šubara, Vuk Branković, oko 110 horskih kompozicija, 15 crkvenih kompozicija, solo pesme.

 

Srpski paraolimpijac Nebojša Đurić, nakon titule šampiona u bacanju diska na Evropskom prvenstvu u Berlinu, osvojene srebrne medalje u bacanju kugle na istom takmičenju, osvojio je treće mesto u disciplini bacanje kugle sa ramena na Svetskom prvenstvu u paraatletici u Dubaiju.

 

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Dan Svetog Dimitrija, u narodu poznat kao Mitrovdan. Praznik je posvećen zapovedniku Soluna iz trećeg veka, koji je pogubljen zbog širenja hrišćanstva. U Srbiji su mu posvećeni mnogi hramovi.

 

Država je trebalo mnogo ranije da ukine vakcinaciju svinja protiv klasične svinjske kuge jer je ova mera srpskim paorima stavila rampu na izvoz mesa na tržište Evropske unije zbog čega su u poslednjih 15 godina, prema procenama stručnjaka, izgubili najmanje 300 miliona evra.

 

"Blic" prenosi, kako navodi, Šešeljevu sramnu odbranu Jeličića i piše "Jutka slao poruke jer mu se lučio testosteron". "Kurir" citira Vučića koji kaže "Pitaću Makrona ko može u EU" a "Alo" piše da je "srpski vladika postao šeik".

 

Posle poraza na Slivnici u evropskim vojnim krugovima, govorilo se da je srpska vojska bezvredna, da je od srpske moćnija čak i grčka vojska