Zaštitnik građana Zoran Pašalić je uoči Međunarodnog dana devojčica, 11. oktobra, kazao da su one u Srbiji u neravnopravnom položaju.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se dokument o takozvanom malom šengenu, koji je danas potpisao sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, zasniva na implementaciji slobode protoka roba, kapitala, ljudi i usluga kao medjunarodno prihvaćenih vrednosti koje promoviše i EU.Obraćajući se novinarima u Novom Sadu, Vučić je rekao da je cilj te inicijative da se do kraja 2021. godine stvore uslovi da gradjani Srbije, Severne Makedonije i Albanije "maksimalno" uz ličnu kartu mogu preći granice svake od tri države."Mnogi će naš sastanak u Novom Sadu nazvati revolucionarnim. Nisam spreman da koristim takve reči ali mislim da je izuzetno značajan za naše tri zemlje, za Srbiju nesumnjivo. Radimo zarad koristi naših gradjana zato što smo uvereni da zaslužuju bolju budućnost, viši životni standard, nižu nezaposlenost", kazao je predsednik Srbije.Navodeći da kamioni na Zapadnom Balkanu gube godišnje 26 miliona sata čekajući na granicama, Vučić je kaza

 

U Novom Sadu je počeo trilateralni sastanak Srbije, Albanije i Severne Makedonije, a predsednik Srbije Aleksandar Vučic domaćin je premijerima dve zemlje.

 

U Novom Sadu održan je trilateralni sastanak Srbije, Albanije i Severne Makedonije, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je domaćin premijerima dve zemlje Zoranu Zaevu i Ediju Rami na samitu čija je glavna tema bolje povezivanje tržišta u regionu i predlog srpskog predsednika o uspostavljanju malog Šengena.

 

Sastanak posvećen ekonomskom povezivanju Severne Makedonije, Albanije i Srbije je završen.

 

Premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev doputovaće danas popodne u Srbiju.