Posle odluke Ustavnog suda da je BiH nadležna za zemljište na teritoriji entiteta, rukovodstvo entiteta Republika Srpska do daljeg neće odlučivati u institucijama BiH, kaže srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Bakir Izetbegović poručuje da pod pritiskom neće popustiti. Oglasile su se kancelarija Visokog predstavnika i pojedine ambasade zapadnih zemalja sa porukom da se odluka Ustavnog suda mora poštovati. Istovremeno, SNSD i HDZ BiH radiće na predlogu zakona da se iz Ustavnog suda izbace stranci.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je prenio specijalnom izaslaniku predsednika Sjedinjenih Država Ričardu Grenelu da je pomalo zabrinut za situaciju u Bosni i Hercegovini, ali i da se nada da će svi zajedno imati dovoljno snage i pameti da sačuvaju stabilnost i mir, piše Pink, a prenosi Beta. Vučić je rekao i da je u telefonskom razgovoru sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom "osjetio dozu brige i zabrinutosti" i da je "vidio da ga je pogodila" odluka Ustavnog suda BiH. Dodik: BiH u bezizlaznoj situaciji Naime, politički predstavnici iz Republike Srpske povukli su se iz odlučivanja u državnim institucijama BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu na način da se iz njega izbace strane sudije.  Sve je uslijedilo nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku prema kojoj je poljoprivredno zemljište vlasništvo države, a ne entiteta. Republika Srpska ne može biti iznad državnog Ustavnog suda  "U subotu, na Dan državnosti Srbije, temeljnije ću r

 

Bakir Izetbegović je izjavio da Stranke demokratske akcije "neće popustiti pod pritiskom" Republike Srpske da se promeni Zakon o Ustavnom sudu BiH.

 

Problem BiH je to što predstavnici tri konstitutivna naroda nikada nisu čak ni seli i otvoreno razgovarali o tome šta su čije potrebe, a kamoli da su nešto rešavali, izjavila je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

 

Problem BiH je to što predstavnici tri konstitutivna naroda nikada nisu čak ni seli i otvoreno razgovarali o tome šta su čije potrebe, a kamo li da su nešto rešavali, izjavila je danas predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović.

 

Bosne i Hercegovine neće biti na proleće sledeće godine ako se ne vrati na dejtonske pozicije, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. On je poručio i da je Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka.

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik smatra da Bosne i Hercegovine neće biti na proleće sledeće godine ako se ne vrati na dejtonske pozicije.

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Ustavni sud BiH okupacijski sud za Republiku Srpsku i srpski narod i da on donosi loše odluke koje su usmerene ka tome da se uruši snaga RS dobijena Dejtonskim sporazumom.

 

BANjALUKA: Institucije Republike Srpske veoma ozbiljno shvataju odluku o povlačenju iz odlučivanja u institucijama BiH, izjavila je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ističući da je Narodna skupština centralno i jedino mesto relevantno da brani i dejtonsku i ustavnu poziciju Republike Srpske.

 

SARAJEVO: Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upoznao je danas ambasadore zemalja Kvinte sa stavovima zvaničnika Republike Srpske nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu RS.

 

U zgradi Predsedništva BiH održan je sastanak ambasadora zemalja Kvinte sa predstavnicima Srba u institucijama BiH i entiteta Republika Srpska.

 

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da je dodatni uslov za učešće srpskih predstavnika u donošenju odluka institucijama BiH promena Izbornog zakona BiH, koja bi značila da izabrani predstavnici moraju da budu legitimni predstavnici konstitutivnog naroda koji ih bira.

 

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poručio je danas da je Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka.

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je "Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka".

 

ISTOČNO SARAJEVO: Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poručio je danas da je Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka.

 

Bakir Izetbegović, član kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) očekuje da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH u početku neće glasati, čime će onemogućiti donošenje odluka. Predstavnici Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine odlučili su, u srijedu, da obustavljaju svoj rad u odlučivanju u bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija. Predsjednica RS Željka Cvijanović je kazala da su učesnici sastanka saglasni da je neophodna hitna sjednica Skupštine RS na kojoj će se raspravljati o ovim pitanjima, tj. odlukama Ustavnog suda BiH koje su do sada, kako je rečeno, 'dubinski zadirale u identitet Republike Srpske, ali sada vidimo i određena teritorijalna pitanja'. Član predsjedništva BiH Milorad Dodik novinarima je rekao da bi sjednica Narodne Skupštine Republike Srpske o ovoj temi trebala biti održ