Na suđenju Australijancu optuženom za masovno ubistvo 51 vernika u džamijama na Novom Zelandu došlo je do neočekivanog obrta, jer je optuženi Brenton Tarant priznao svoj zločin.

 

Tarant je u pritvoru od 15. marta 2019. godine kada je uhapšen i optužen da je iz poluautomatskog oružja pucao na muslimane koji su se okupili na molitvi u dve džamije u Krajstčerču, uživo prenoseći svoj zločin preko Fejsbuka

 

Napadač optužen da je ubio 51 osobu u martu 2019. u dve džamije u Krajstčerču u Novom Zelandu, neočekivano je priznao ubistvo i izjasnio se krivim po svim tačkama optužnice."Da, kriv (sam)", rekao je Australijanac Brenton Tarant iz zatvora u Ouklendu preko video linka uspostavljenog sa Visokim sudom u Krajstčerču. Dvadesetdevetogodišnji Tarant je direktno gledajući u kameru rekao da smatra da je kriv.Do sada je stalno negirao optužbe za ubistvo 51 osobe, pokušaj ubistva 40 osoba i optužbu za teroristički čin. Bez objašnjenja on je promenio iskaz tokom užurbano pripremljenog saslušanja.To znači da mu se sada neće suditi za ta dela. Sudija Kameron Mander rekao je da će optuženom biti izrečena presuda kasnije, a datum za sada nije odredjen."Izjašnjavanje krivice predstavlja vrlo važnu fazu ka finalizaciji ove krivične procedure", rekao je sudija i dodao da ročište za izricanje kazne neće biti pre završetka pandemije korona virusa da bi žrtve i njihove porodice mogle lično da dodju u sud.

 

Na suđenju Australijancu optuženom za masovno ubistvo 51 vernika u dzamijama na Novom Zelandu došlo je do neočekivanog obrta, jer je optuženi priznao zločin.

 

Brenton Tarrant je optužen da je u martu prošle godine ubio 51 osobu u dvije džamije na Novom Zelandu.

 

Na suđenju Australijancu optuženom za masovno ubistvo 51 vernika u džamijama na Novom Zelandu došlo je do neočekivanog obrta, jer je optuženi Brenton Tarant priznao svoj zločin.

 

Na suđenju Australijancu optuženom za masovno ubistvo 51 vernika u džamijama na Novom Zelandu danas je došlo do neočekivanog obrta, jer je optuženi priznao svoj zločin.

 

Napadač optužen da je ubio 51 osobu u martu 2019. u dve džamije u Krajstčerču u Novom Zelandu, neočekivano je priznao ubistvo i izjasnio se krivim po svim tačkama optužnice.

 

Na suđenju Australijancu optuženom za masovno ubistvo 51 vernika u dzamijama na Novom Zelandu danas je došlo do neočekivanog obrta, jer je optuženi priznao svoj zločin. Tokom saslušanja u Vrhovnom sudu Krajstčerča, optuženi Brenton Tarant je u izjavi preko video linka priznao 51 optužbu za ubistvo, 40 optužbi za pokušaj ubistva i jednu optužbu za terorizam.

 

Napadač koji je prije godinu dana ubio 51 osobu u napadima na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu, priznao je krivnju po svim točkama optužnice. Brenton Tarrant (29) također je priznao pokušaj ubojstva još 40 ljudi i jednu optužbu za terorizam. Ranije je negirao optužbe, a suđenje mu je trebalo početi u lipnju. Na napade oružjem na dvije džamije reagirao je cijeli svijet, podsjeća BBC. U jeku ubojstava, Novi Zeland je donio strože zakone o oružju. Novi Zeland je u stanju zatvaranja zbog izbijanja epidemije korona virusa, a Tarrant je krivnju izrekao tijekom sudskog ročišta po kraćem postupku u Višem sudu u Christchurchu. Javnosti nije bilo dopušteno praćenje saslušanje, a Tarrant i njegovi odvjetnici javili su putem videolinka.