Putnici na kruzeru "Vesterdam", koji je dve nedelje proveo na moru pošto mu pet zemalja nije dozvolilo da pristane iz straha od širenja koronavirusa, počeli su danas da se iskrcavaju u Kambodži.

 

Oko stotinu putnika koji su se nalazili u karantinu na jednom od dva kruzera na jugoistoku Kine jutros su dobili dobre vijesti. Prema posljednjim informacijama, putnici su se počeli iskrcavati iz Westerdama u Kambodži gdje ih je posjetio i premijer Hun Sen. Kako piše CNN, već nekoliko dana putnici su bili u karantinu na ovom kruzeru, jer se nisu mogli iskrcati ni u jednu od zemalja (Tajland, Japan, Tajvan i Filipini) zbog straha od širenja koronavirusa. Novi skok broja zaraženih koronavirusom u Kini, u svetu obolele 64.000 Međutim, nakon što je utvrđeno da na brodu nije zabilježen nijedan slučaj nakon što su doputovali u Kambodžu odobren je prestanak karantnina. Kako pišu mediji, trebat će nekoliko dana da svi putnici napuste kruzer s obzirom na različite rasporede avionskih letova. S druge strane, na obali Jokohame u Japanu, na kruzeru Diamond Princess, putnici su i dalje u karantinu gdje je do sada pronađeno 219 slučajeva s koronavirusom. Prema navodima vlasti, očekuj

 

Australijski zdravstveni zvaničnici testirali su jednog putnika na kruzeru usidrenom u Sidneju zbog respiratorne bolesti, što je uplašilo druge putnike zbog mogućnosti izbijanja koronavirusa na brodu.

 

Kruzer, u kojem se nalazi 1.455 putnika i 802 člana posade, pristao je u četvrtak u luku Sihanokvile u Kamboži.