Premda je Kina proglasila pobjedu nad virusom ta zemlje i dalje nastavlja snažnu borbu protiv pandemije.

 

Kina je danas objavila da je privremeno zabranila ulazak u zemlju gotovo svim stranim državljanima, dok pokušava da ograniči broj uvezenih slučajeva korona virusa. Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras da će ulazak od subote biti zabranjen i stranim državljanima koji imaju dozvolu za boravak u Kini. Privremeno će biti suspendovan i sav bezvizni tranzit kroz Kinu. Zabrana se neće odnositi na diplomatsko osoblje, dok će vize i dalje moći da traže strani državljani koji u Kinu dolaze "radi neophodnih ekonomskih, trgovinskih, naučnih ili tehnoloških aktivnosti ili iz neodložnih humanitarnih potreba". Kina, gde se korona virus pojavio krajem decembra, uspela je da obuzda njegovo širenje, ali problem joj sada predstavljaju novi slučajevi kao posledica nedavnih dolazaka zaraženih ljudi iz inostranstva. Većina novoobolelih u prethodnih više od nedelju dana zaražena je upravo na taj način. Da li je Kina zaista pregazila krizu izazvanu korona virusom?

 

PEKING: Kontinentalni deo Kine po šesti put u poslednjih osam dana nema nove lokalno prenosive slučajeve korona virusa.

 

Kineski predsednik Si Đinping rekao je u četvrtak da će Kina doprineti stabilnoj svetskoj ekonomiji nastavljajući unapređivanje reformi i otvoriti i proširiti pristup tržištu, poboljšati poslovno okruženje i proširiti uvoz i odlazne investicije.

 

Kina je izložena snažnim pritiscima zbog insistiranja državnog sekretara SAD Majkla Pompea da se korona virus nazove "Vuhan virus"

 

Kina je uvela centralno upravljanje i niz mjera koje su joj omogućile da zauzda širenje korona virusa.

 

Kineski list opisao je šest ključnih tačaka u modelu borbe protiv zaraze

 

Centralna uprava i rukovođenje, mobilizacija, organizacija, zakoni, solidarnost i međunarodna saradnja - to je šest tačaka koje je kineski dnevni list Pipls Dejli (Peoples Daily) opisao kao model koji je Kina primenila kako bi u najkraćem roku zaustavila epidemiju korona virusa.

 

U Kini nije zabeležen ni jedan novi slučaj lokalno zaraženih korona virusom, ali sanitarne vlasti su navele da ima 67 novozaraženih uvezenih slučajeva. Šest osoba je umrlo, od kojih pet u Vuhanu, mestu gde se pojavila epidemija, pokazuje zvanični bilans za prethodna 24 časa, prenosi agencija Frans Pres. Zemlji gde je svetska pandemija počela u decembru sada je prioritet da izbegne da se bolest izazvana korona virusom KOVID-19 vrati na njenu teritoriju iz inostranstva. Zbog toga svako ko se vraća u Kinu mora da ide u karantin 14 dana, bez obzira iz koje zemlje dolazi. U Pekingu karantin mora da bude sproveden u posebnim mestima specijalno odredjenim za one koji su tek došli. Ukupno je 541 slučaj takozvanih uvezenih zaraza zabeležen u Kini, navelo je Ministarstvo zdravlja u vreme kada izgleda da je zemlja uglavnom savladala epidemiju. Kao znak tog poboljšanja posle dva meseca blokade zbog korona virusa provincija Hubej, čiji je Vuhan glavni grad, počela je od juče da otvara

 

Kina će u nedelju drastično smanjiti međunarodne letove zbog pandemije koronavirusa, saopštio je danas kineski Nacionalni ured za civilno vazduhoplovstvo.

 

Kina je danas objavila da je privremeno zabranila ulazak u zemlju gotovo svim stranim državljanima, dok pokušava da ograniči broj uvezenih slučajeva korona virusa.

 

Kina je danas objavila da je privremeno zabranila ulazak u zemlju gotovo svim stranim državljanima, dok pokušava da ograniči broj uvezenih slučajeva korona virusa.

 

Borba protiv pandemije nema veze s društvenim sistemom, niti s geopolitikom, a svaka sumnjičavost prema pomoći Kina drugima je kratkovida i štetna, ocenio je šef Misije Narodne Republike Kine pri Evropskoj uniji Žang Ming.

 

  Centralna uprava i rukovođenje, mobilizacija, organizacija, zakoni, solidarnost i međunarodna saradnja – to je šest tačaka koje je kineski dnevni list „Pipls Dejli“ (People“s Daily) opisao kao model koji je Kina primenila kako bi u najkraćem roku zaustavila epidemiju korona virusa. Kina je, kako prenosi RTS navode kineskog lista, uspostavila Centralnu upravu za odgovor...Pročitaj više

 

Kineski dnevni list „Narodni dnevnik“ (People's Daily) je u šest tačaka opisao model koji je Kina primenila kako bi u najkraćem roku zaustavila epidemiju novog virusa korona

 

Kineski dnevni list Ženmin žibao je u šest tačaka opisao model koji je Kina primenila kako bi u najkraćem roku zaustavila epidemiju novog koronavirusa.

 

PEKING: Centralna uprava i rukovođenje, mobilizacija, organizacija, zakoni, solidarnost i međunarodna saradnja - to je šest tačaka koje je kineski dnevni list "Pipls Dejli" opisao kao model koji je Kina primenila kako bi u najkraćem roku zaustavila epidemiju korona virusa.

 

U Kini danas nije zabeležen nijedan novi slučaj lokalno zaraženih korona virusom, ali sanitarne vlasti su navele da ima 67 novozaraženih uvezenih slučajeva.